ЕУ намјерава увести дигитални евро, шта то значи за БиХ? :: Semberija INFO ::

 

ЕУ намјерава увести дигитални евро, шта то значи за БиХ?


FOTO: Pixabay
Европска централна банка (ЕЦБ) у наредном периоду намјерава да уведе дигитални евро, који би укључивао оффлине функционалност која би корисницима нудила ниво приватности сличан готовини, за плаћања у физичким трговинама и између појединаца.

Из ЕЦБ-а су објавили први извјештај о припремној фази дигиталног евра, који су започели 1. новембра прошле године, а све с циљем постављања темеља за потенцијално издавање дигиталног евра.

"Када плаћају оффлине, детаљи личних трансакција били би познати само платиоцима и примаоцима, те не би били дијељени с пружаоцима платних услуга, еуросистемом или било којим пружаоцима подржавајућих услуга.

Током посљедњих мјесеци ЕЦБ је договорио техничке опције потребне за гаранцију да ће онлине трансакције дигиталним евром пружити још виши ниво приватности од тренутних рјешења дигиталног плаћања, уз истовремено осигуравање снажне заштите крајњих корисника од превара.

Еуросистем би користио најсавременије мјере, укључујући псеудонимизацију, хасхинг и енкрипцију података, како би осигурао да не може директно повезати трансакције дигиталним евром с одређеним корисницима", објаснили су из Европске централне банке.

Додали су да би, у складу са тренутном праксом, пружаоци платних услуга имали приступ само личним подацима који су потребни за осигурање усклађености са законима ЕУ, попут прописа о сузбијању прања новца.

"За кориштење података у комерцијалне сврхе, пружаоци платних услуга требало би да имају изричиту сагласност корисника. Као издавалац и пружалац платне инфраструктуре за дигитални евро, ЕЦБ ће бити под надзором независних тијела за заштиту података која ће пратити њену усклађеност с Европском одредбом о заштити података (ЕУДПР) и Општом одредбом о заштити података (ГДПР)", навели су из ЕЦБ.

Предраг Млинаревић, професор на Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, рекао је за "Независне новине" да би увођење дигиталног евра олакшало плаћања у онлине простору и на тај начин омогућило функционалнију онлине трговину.

"Његовим увођењем би се превазишла ограничења за дигитална плаћања оличена у стандардним банкарским услугама као што су преноси средстава и картична плаћања. ЕЦБ жели да осигура на европском простору јединствен концепт који ће у цјелости бити европски", објашњава Млинаревић.

Према његовим ријечима, Босна и Херцеговина ће сходно својој опредијељености за европске интеграције, а и доминантној трговинској повезаности са ЕУ, морати пратити ове трендове.

"Имајући у виду да банкарски сектор БиХ доминантно чине банкарске групације из ЕУ, за очекивати је да ће врло брзо дигитални евро бити и у њиховој понуди. То ће бити убрзано и чињеницом да ће ЕЦБ плаћати накнаде банкама које буду нудиле услуге дигиталног евра", закључио је Млинаревић.

(Независне)