Марже у Републици Српској "откључане" од понедјељка :: Semberija INFO ::

 

Марже у Републици Српској "откључане" од понедјељка



До краја јуна у Републици Српској важи уредба о одређивању марже којом су у Републици Српској снижене марже на основне животне намирнице. Из ресорног ентитетског министарства за сада нема најава да би ова уредба могла бити продужена. Какви су били ефекти ове мјере и да ли надлежни планирају стати у крај дивљању цијена?

Већ од понедјељка трговци у Републици Српској ће моћи сами да одређују колико ће зарађивати по сваком артиклу. Уредба, којом су у претходна два мјесеца биле ограничене марже, важи још два дана и за сада нема назнака да ће бити продужена. За грађане је то лоша вијест.

Овом уредбом, која је усвојена почетком маја, ограничене су цијене за око 500 производа, саопштено је из ресорног ентитетског министарства.

Маржа је ограничена за млијеко, брашно, уље, јаја, павлаку, храну за бебе и друге производе. 

Свака уредба чији је циљ контролисање цијене је корисна, али ова није дала ефекте, кажу у бијељинском удружењу потрошача "Звоно".

ЈОВАН ВАСИЛИЋ, предсједник Удруге потрошача "Звоно" Бијељина

"Исувише је то кратко трајало, касно се објавило. Ту нигдје није било ничег посебно истакнутог да постоји, да је продужена та акција или мјера, у сваком случају неког великог ефекта, није било, да се разумијемо. људи су углавном гледали акције које су давали трговци и произвођачи".

Сличног става су и економисти.

ЗОРАН ПАВЛОВИЋ, економист

"Ова задња одлука је важила од почетка маја до краја јуна. То је доста кратак период да би се видјели неки стварни резултати. Оно што ја могу да кажем је да је требало благовремено, ако ће се продужавати, требало је благовремено обавити састанке, а не по истеку рока да се сада поново преговара са трговачким ланцима".

Да ли се грађани могу надати тим дугорочним мјерама још није познато. 

Према незваничним информацијама, у Министарству трговине и туризма Републике Српске већ сљедеће седмице биће одржан састанак са трговцима како би се договарали о томе шта и како даље када је ријеч о цијенама.


​Извор: БХРТ/Ивана Трбић (С.М.)