ЕП одобрио најамбициознији финансијски пакет за Западни Балкан, али су критерији пооштрени :: Semberija INFO ::

 

ЕП одобрио најамбициознији финансијски пакет за Западни Балкан, али су критерији пооштрени


ИЗВОР: РФЕ (Е.Д.) / БХРТ

Европски парламент је изгласао План раста за Западни Балкан, до сада најамбициознији финансијски пакет Европске уније за регион.

За овај пакет је гласало 517 европских посланика, 56 њих је било против, а 30 уздржаних.

Гласање за овај пакет је одржано само дан прије распуштања Европског парламента јер институције улазе у изборни период, за изборе за нови сазив парламента и челнике институција ЕУ који ће бити одржани између 6. и 9. јуна у свим државама чланицама ЕУ.

Према тексу усаглашеном до стране Европског савјета и Европског парламента, државе региона ће требати да испуне низ не тако лаких критеријума како би искористиле пакет финансијске помоћи.

Међу њима су и основни критеријуми који подједнако важе за све земље чланице. Они се односе на владавину права, поштовање принципа демократије, институционалне реформе и предузимање неопходних корака како би се осигурало да средства не буду злоупотребљена.

Поред критеријума који се односе на реформе и владавину права, постоје и критеријуми политичке природе.

За Косово и Србију постоји "још један услов" који се односи на напредовање у процесу нормализације односа.

ЕУ намјерава да Планом раста за Западни Балкан удвостручи економију земаља региона у наредних десет година.

Овај план је у новембру 2023. године предложила Европска комисија.

Ријеч је о фонду од шест милијарди еура, од чега су двије милијарде у форми бесповратне помоћи, а преосталих четири милијарде у облику кредита са веома повољним ратама.

Циљ ЕУ је да овим планом подстакне економски раст у шест земаља региона, истовремено да помогне реформском процесу и на тај начин помогне овим земљама да се што пре припреме за улазак у ЕУ.

Према предлогу, процедура исплате финансијских средстава ће бити поједностављена, међутим, критеријуми за добијање ових средстава су пооштрени.