Домаћег кромпира биће упркос недостатку сјемена :: Semberija INFO ::

 

Домаћег кромпира биће упркос недостатку сјемена


Foto: Depositphotos
- Иако у пољопривредним апотекама широм Српске већ извјестан период нема купити сјеменског кромпира, ратари увјеравају да су ове године засијане веће количине, те да се очекују и приноси виши за 30 одсто, па самим тим не очекује се несташица конзумног кромпира.

Дарко Илић, предсједник Удружења повртара Републике Српске, казао је да ове године влада велика несташица сјеменског кромпира, те да је био мањак сјемена у наруџби.

"Ове године смо имали недостатак квалитетног увозног сјеменског кромпира из Холандије и Белгије, тако да ако су већи пољопривредници у децембру на неки начин резервисали у пољопривредним апотекама - ти су и добили испоруку робе", казао је Илић и истакао да су стизале и додатне количине, али, како каже, све се разграбило.

Како је рекао, ове године су домаће фирме које раде сјеменску производњу све количине распродале, те немају кромпир на стању више од 20 дана.

"Иако нигдје нема да се купи, могу бити слободан да кажем да становници ове године неће имати проблема са несташицом, јер су засијане веће количине, чак и преко 30 одсто више него прошле године", казао је Илић.

Додао је да је цијена сјеменског кромпира износила од двије до 2,9 КМ по килограму, а да су ове године били повећани и други трошкови производње.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, казао је да је мањак сјеменског кромпира на наших просторима управо због смањене производње и у земљама које су произвођачи сјемена као што су Низоземска и Француска.

"Ове године и поред мање понуде на тржишту било је неколико интервенција Инспектората Републике Српске, гдје су одређене количине враћене са границе због присуства болести", истиче Маринковић.

Како је рекао, повртари су у праву када кажу да ове године не би требало да буде проблема са мањком конзумног кромпира јер, како истиче Маринковић, управо из разлога што су ратари у Српској овом културом засадили веће површине него прошле године.

Новак Мотика, власник фирме "Агромонт" Рогатица, казао је у разговору за "Независне новине" да је ово једна од ријетких година када су све количине сјеменског кромпира продате.

"Проблем ове године са несташицом сјеменског кромпира је то што је кромпир на Западу издао па је самим тим било мање увоза и то се одразило на наше тржиште", казао је Мотика.

Како је рекао, јако је тешко предвидјети каква ће ова година бити по приносима, те истиче да су они засијали исте количине као ранијих година.

Из једне пољопривредне апотеке у Градишци казали су да већ дуго немају за продају сјеменског кромпира.
"Немамо га сигурно више од мјесец дана, али да смо имали продали бисмо велике количине", казали су из ове апотеке.

(Независне)