ДОМ ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА: ПРОЈЕКАТ “ЗДРАВЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У БиХ” :: Semberija INFO ::

 

ДОМ ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА: ПРОЈЕКАТ “ЗДРАВЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У БиХ”



Недавно је у просторијама Градске управе одржана презентација пројекта "Здраве заједнице у БиХ" који, уз финансијску подршку Владе Швајцарске, проводе Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Федерално министарство здравства у сарадњи са Институтом за популацију и развој.

​Презентацији су присуствовали помоћник министра здравља и социјалне заштите РС Милан Латиновић, градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, представници Савеза градова и општина РС, представници Института за популацију и развој, представници Дома здравља и представници Одбора за здравство града Бијељина.

Иначе, бијељински Дом здравља је највећи од 11 одабраних домова здравља из РС који ће учествовати као партнери у реализацији пројекта, чија ће прва фаза трајати до 2027. године, а планирано је укупно трајање пројекта до 2035. године. 



- По добијању првих информација о припреми пројекта Здраве заједнице у БиХ, руководство Дома здравља је предузело активности да наш установа буде укључена у пројектне активности. Морам да се захвалим Министарству здравља и социјалне заштите РС, јер је препознало потенцијал наше локалне заједнице, а нарочито професионалан кадар, опрему и ресурсе којима Дом здравља располаже, који ће свакако бити окосница реализације овог пројекта, а све у циљу очувања здравља наших суграђана”, рекла је  прим. др Данијела Ђукин, директорица Дома здравља.

Начелник  Центра за промоцију здравља др Зоран Василић је нагласио да “пројекат здраве заједнице у БиХ, као један од основних циљева има унапређење здравственог статуса жена, мушкараца, дјеце и младих у БиХ превенцијом болести и промоцијом здравих стилова живота”. 

- Дом здравља Бијељина је формирањем Центра за промоцију здравља и превенцију болести већ предузео одређене активности и учинио велики корак ка реализацији овог циља, а сама реализација пројекта и пројектне активности ће у највећем дијелу бити реализоване управо преко Центра”, рекао је др Василић.