Обиљежен Дан Светих Новомученика Јасеновачких, освештана зимска црква :: Semberija INFO ::

 

Обиљежен Дан Светих Новомученика Јасеновачких, освештана зимска црква


ЈАСЕНОВАЦ - Централна прослава Дана Светих новомученика јасеновачких одржана је данас у Јасеновцу гдје је освештана зимска црква посвећена новомученицима, а у том светом чину је учествовало осам архијереја Српске православне цркве.

Парох пакрачки Ђорђе Теодоровић рекао је Срни да се зимска црква посвећена Светим новомученицима јасеновачким налази при комплексу манастира Рођења Светога Јована Крститеља, те да је данас у њој служена Света архијерејска литургија.


Он је нагласио да је Јасеновац велика светиња српског народа, мјесто молитве, мира и покајања, гдје човјек долази и гдје треба да узнесе молитву Господу и Светим новомученицима јасеновачким.

“Оно је отворено за свакога вјерника, добронамјерног и честитог човјека који ће доћи, помолити се и одати поштовање које ово мјесто заслужује”, рекао је Теодоровић.

Он је навео да се данас окупио вјерни народ, који је стигао са разних страна и да се у ово тешко вријеме изазвано пандемијом вируса корона свједочила пуноћа Цркве Божије како и треба да буде.

Након што је освештана зимска црква, на хумци у Спомен-подручју Јасеновац владике су преломиле славски колач и освештале кољиво у част и славу Светих новомученика јасеновачких.

“Подсјетили смо се на страдање и голготу нашега народа и цркве Христове у Другом свјетском рату, али исто тако освједочили се и у васкрсење нашега рода”, рекао је свештеник и додао како српски народ треба се сабира и његује ону културу сјећања.

Обиљежавање Дана новомученика јасеновачких организовала је Епархија пакрачко-славонска.

Обиљежавању је присуствовао и почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић који је са вјерницима положио вијенце на гробну хумку код Камен цвијета у Спомен-подручју Јасеновац.

“Јасеновац мјесто највећег страдања српског народа и ми се с посебним пијатетом сјећамо свих жртава јасеновачких. Увијек сам с великим поштовањем одлазио на наша света мјеста и мјеста страдања нашег народа. Јер само народ који памти прошлост, има будућност”, рекао је Иванић.

Обиљежавање 75 година од завршетка Другог свјетског рата и пробоја посљедњих јасеновачких логораша почело је у четвртак, 10. септембра, у Православној гимназији у Загребу научним скупом “Новомученици: Полиперспектива шест”.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља једно од највећих стратишта у Другом свјетском рату, а од 1941. до 1945. године ту је убијено стотине хиљада цивила, највише Срба, Јевреја и Рома, укључујући и десетине хиљада дјеце у логору Јастребарско.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Срна / Глас Српске