БИХ ЧЕКА ОДЛУКУ ЕУ О КИНЕСКОЈ 5Г ТЕХНОЛОГИЈИ :: Semberija INFO ::

 

БИХ ЧЕКА ОДЛУКУ ЕУ О КИНЕСКОЈ 5Г ТЕХНОЛОГИЈИ


БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Европска унија ће у наредном периоду радити на повећању безбједности мрежа које ће се уводити на основу 5Г технологије, али још није донесена одлука да ли ће бити забрањена уградња кинеске телекомуникационе опреме.
 
Ово питање важно је и за БиХ, јер ће европски одговор на ову тему бити обавеза коју ћемо и ми морати имплементирати у наше телекомуникационе системе, а треба имати у виду да је Србија са САД потписала споразум којим се обавезује на уградњу поузданих 5Г технологија.

У Европској комисији су нам скренули пажњу на извјештај Европске ревизорске службе објављен у петак, у којем се тврди да кинеске инвестиције у 5Г мрежу представљају безбједносни ризик за ЕУ. У извјештају се каже да су кинеске инвестиције у посљедње двије деценије имале позитиван утицај на европску економију и отварање радних мјеста, али да је велики дио тих инвестиција уложен у стратешке области попут телекомуникација.

"Ревизори су означили посебне изазове који стоје пред ЕУ како би се реаговало на вријеме у предузимању мјера када се ради о технологијама попут 5Г мреже", истиче се у том извјештају.

На страници Европске комисије се позивају на Стратегију увођења 5Г мреже из 2016. године, у којој се не спомињу произвођачи из било које земље, већ се само успостављају протоколи и стандарди, говори о дозначавању до 220 милијарди евра годишње за развој ове мреже и развој приватно-јавног партнерства за реализацију ових рјешења. Оно о чему се у ЕУ све више говори је безбједност мреже и онемогућавање преузимања контроле мрежа од стране недобронамјерних актера. Наиме, САД предводе глобални напор да се забрани уградња кинеске 5Г мреже због бојазни да ће кинеске власти кроз државна предузећа над којима имају контролу злоупотребљавати податке земаља у којима је опрема уграђена.

Што се тиче ЕУ, како нам је објаснио један саговорник, свака земља засад доноси самостално одлуке о томе које добављаче жели ангажовати. Он каже да, примјера ради, Француска истискује кинеске произвођаче, док је Њемачка ту опрезнија. Објаснио нам је и да се интерна дебата води о томе како дефинисати оно што Американци називају "поуздани добављачи". Подсјећања ради, Ерик Нелсон, амбасадор САД у БиХ, је за "Независне" прошлог петка изјавио да се тај термин односи на некинеске произвођаче.

Наш европски саговорник, пак, каже да би ЕУ жељела да тај термин значи - произвођачи који могу гарантовати да у системима неће бити постављена тајна хардверска или софтверска опрема коју би страни актер могао злоупотријебити.

У Министарству транспорта и комуникација БиХ за "Независне" кажу да тренутно БиХ нема стратегију у вези с 5Г мрежом те да се ради на томе.

"Министарство ће у наредном периоду предузети активности на стратегији увођења 5Г мреже тј. обезбјеђивању техничких и регулативних предуслова за њено увођење", рекли су "Независним" у овом министарству, подсјетивши да је БиХ започела с увођењем 4Г мреже у марту прошле године доношењем Одлуке о дозволама за кориштење радиофреквентног спектра за пружање услуга путем мобилних приступних система.

Том одлуком су, како појашњавају, додијељени блокови фреквенција за развој мобилних широкопојасних услуга на технолошки неутралној основи. Термин технолошки неутрална основа значи да у садашњој технологији према бх. прописима нису постављена ограничења када се ради о произвођачима и добављачима опреме.

У Амбасади Кине у БиХ за "Независне" кажу да су кинески званичници прошлог уторка на симпозијуму глобалног дигиталног управљања најавили да Кина жели да предложи глобалну иницијативу за сигурност података.

У иницијативи се, између осталог, каже да се Кина противи кориштењу информационих технологија за нарушавање критичне инфраструктуре других држава или крађу важних података, као и да се противи злоупотреби информационих технологија за спровођење масовног надзора над другим државама.

"Ова иницијатива говори о преданости Кине да се заштити глобална сигурност података. Позивамо владе свих земаља, компаније и све друге заинтересоване стране да подрже кинеску иницијативу и преузму своју  глобалну одговорност у дигиталној ери за сарадњу од обостране користи и заједнички развој", истичу они за "Независне". Што се тиче сарадње с БиХ, кажу да се надају да ће је наставити на обострану корист.

"Дигитализација представља важну област развоја у БиХ. Дуги низ година кинеске компаније активно учествују у изградњи те области у БиХ, доприносећи њеном друштвено-економском развоју. Надамо се да ће двије стране, придржавајући се златног принципа заједничких консултација, заједничких доприноса и остваривања заједничких интереса наставити сарадњу", кажу они.

(независне)