Земље са најбржом 5Г мрежом на свијету :: Semberija INFO ::

 

Земље са најбржом 5Г мрежом на свијету


Већ нешто више од годину и по дана, 5Г мрежа се имплементира широм планете. Инфраструктуру није једноставно изградити, а пандемија корона вируса додатно је отежала посао. Упркос томе, неки су успјели да нову технологију развију до високог нивоа, па ћемо погледати ко има највећу брзину преузимања података путем 5Г мреже.

5. Канада

Развој 5Г мреже у Канади нема неку посебно дугу историју. Прије свега неколико мјесеци, ова земља кренула је са имплементацијом, али су показали да није важно колико се ради, већ да ли се ради квалитетно.
Три оператера нуде 5Г конекцију у склопу својих услуга, а просјечна брзина преузимања је 178.1 Мбпс.

4. Кина (Територија Тајвана)

Као ни Канада, ни Тајван не развија дуго 5Г мрежу. Неколико највећих градова на подручју Тајвана има развијену 5Г инфраструктуру, а само је један бренд задужен за тамошњу технологију - Ериксон.
Што се тиче брзине преузимања података, налази се на четвртом месту са резултатом од 210.2 Мбпс.

3. Аустралија

Мада је ова држава кренула са изградњом 5Г инфраструктуре још 2019. године, само десетак градова је заправо и покривено. Овдје, наравно, мислимо на највеће градове - Мелбурн, Бризбејн, Сиднеј итд.
Бронзану медаљу и треће мјесто на овој листи Аустралија је заслужила захваљујући просјечној брзини преузимања од 215.7 Мбпс.

2. Јужна Кореја

Ово је била прва земља на свијету која је званично покренула комерцијалну 5Г мрежу, 3. априла 2019. године. Тренутно, мање од петине градова у Јужној Кореји није покривено 5Г мрежом, а сама земља има више од 7 милиона корисника нове технологије. Суверено друго мјесто Јужна Кореја држи због брзине преузимања података од 312.7 Мбпс.

1. Саудијска Арабија

У јуну 2019. године, СТЦ Група је званично објавила почетак комерцијалних 5Г услуга у Саудијској Арабији, уједно постајући, наравно, и први оператер који пружа овакву врсту услуге у западноазијској земљи.
С обзиром на то како се котира на овој листи, сасвим је јасно да Саудијска Арабија има највећу просјечну брзину преузимања података путем 5Г мреже на свету - запањујућих  414.2 Мбпс. 

Извор  Б92