Полиција саопштила да је у Подгорици присутно 50.000 грађана :: Semberija INFO ::

 

Полиција саопштила да је у Подгорици присутно 50.000 грађана


Фото - Танјуг
ПОДГОРИЦА - На Тргу независности, у центру Подгорице, почео је око 19 часова велики постизборни "патриотски скуп" иза којег стоји, како се сматра, ДПС предсједника Мила Ðукановића, која је поражена на недавним парламентарним изборима. Управа полиције је на свом Твитер налогу навела да је по њиховој процјени на скупу присутно око 50.000 грађана и да све протиче без инцидената.

Учесници носе црногорске заставе, а могу се видјети и зелене заставе, тзв. комитске (Комитског покрета 1918. који се тада противио томе да се Црна Гора прикључи Србији). Како "Вијести" сазнају према полицијским евиденцијама из других градова је према Подгорици на скуп кренуло између шест и седам хиљада људи, углавном приватним аутомобилима и са неколико аутобуса. "Вијестима" из Управе полиције данима не одговарају на питање да ли је скуп у Подгорици пријављен.

Уочи почетка скупа пјевале су се старе црногорске пјесме, палиле бакље и пуцала пиротехника. Узвикивали су: "Србија и Црна Гора не, нема збора".

Скуп се одржава под називом "Црна Гора те зове, немаш изговор".

Поједини су узвикивали: "Дај Томпсона".

И даље се званично не зна - ко га организује, нити било ко "преузима одговорност" за тај догађај.

Пеђа Вушуровић је рекао да је Црна Гора живјела и "прије и живјеће и послије њега".

Поручио је присутнима да не осрамоте "краља мученика".

"Прави устају кад је тешко и не питају колико ће то да их кошта. Овдје има нас којима ничија незајажљивост не може огадити земљу која нас је породила. Некако ми не личите на ђавољи накот нити лажне људе", рекао је он, преносе подгоричке Вијести.

Истакао је да је једина партија који их је окупила - Црна Гора.

Он је казао да не може бити нити црних птица, нити Сребреница.

Казао је да ових дана "нуде им туђи оброк" са туђим заставама послије 75 година.

Казао је да се Црна Гора заситила "четничке слободе".

Управа полиције је на свом Твитер налогу навела да је по њиховој процјени на скупу присутно око 50.000 грађана и да све протиче без инцидената.

"Колоне возила са грађанима из правца Никшића, Даниловграда и Цетиња још пристижу", поручили су из Управе полиције.

Присутни узвикују "Не дамо државу", јављају подгоричке Вијести.

...................................................................................................................................................................................................

На скуп позивају, како се представљају "Црногорске патриотске организације", али ниједна конкретна организација, нити партија опозиције, није наведена као организатор скупа.

Такође, полиција није саопштила да ли је скуп одобрен и ко га је пријавио.

У Подгорици се може чути да је градска власт поставила бину за вечерашњи скуп.

Иначе, у Црној Гори је на снази забрана окупљања више од 100 људи на отвореном.

Опозиција је раније упозорила да би на скупу могло бити инсценираних инцидената, да ће доћи до нерада и угрожавања безбедности грађана, те пребацивања одговорности на њих.

Коалиција за будућност Црне Горе Здравка Кривокапића огласила је јуче да тај скуп носи велике здравствене и безбједносне ризике, с обзиром да се очекује намјерно изазивање нереда и насиља над учесницима од стране убачених навијачких група из окружења.

Опозиција сумња да је власт испланирала да на том скупу изазове што више инцидената уз коришћење обележја Србије, као и четничких и руских застава, а посебно провоцирање мањина, Албанаца, Бошњака и Хрвата, невладиних и грађанских активиста.

Агенције / Независне новине