Бореновић: Чему оволика нервоза у изјавама српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика :: Semberija INFO ::

 

Бореновић: Чему оволика нервоза у изјавама српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика


"Уопште ми није јасно чему оволика нервоза у изјавама српског члана Предсједништва БиХ, Милорада Додика, a везано за његове иницијативе", каже предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.
 
Бореновић каже да су његови и ставови ПДП-а по питању ОХР-а јасни и одувијек исти, а то је да су високи представници нанијели огромну штету Републици Српској и да је та институција непотребна, али и да Додик најбоље зна зашто су они још увијек у БиХ:
 
 "Он не може искрено говорити против ОХР-а и високих представника, када је међу њима имао и блиске личне пријатеље. Сјетимо се само најцрњег периода по Републику Српску, ере Педија Ешдауна и његовог замјеника Грејм Деја, главног егзекутора српских функционера првенствено из СДС-а и ПДП-а, који је био Додиков лични пријатељ и пословни партнер, а каријеру у БиХ је завршио као савјетник тадашњег премијера Српске Милорада Додика", истиче Бореновић.
 
Он каже да је захваљујући Додиковим иницијативама ОХР јачао своју позицију, а због његових политика Република Српска је никада слабија, док институције БиХ јачају:
 
"Сумња у Додикове велике приче је сасвим оправдана. Претходних десетак година најављивао је десетине референдума, углавном у предизборном периоду, доносили су се многи закључци Народне скупштине Републике Српске које је први он и његов СНСД кршио, договоре парламентарних странака из Српске је мијењао на путу до Сарајева и нико више не може имати било какво повјерење у његове иницијативе", каже Бореновић.
 
Он додаје да умјесто референдума о правосудним институцијама БиХ имамо ситуацију да је, упркос договору странака из Републике Српске, СНСД изгласао закључак да се судије Уставног суда који би замијенили стране судије, умјесто у НСРС бирају у Предсједништву и Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, што је класичан пренос надлежности и јачање БиХ институција:
 
"С друге стране, правосуђе Републике Српске је ослабљено корупцијом и политичким утицајима, економија је на кољенима, афере се нижу једна за другом, народ купује карту у једном правцу ка Словенији или Њемачкој, а ОХР симптоматично у његовим иницијативама налази изговор за останак овдје. Е, ту су нас довеле велике приче Милорада Додика и сваки дан његове владавине је нова прилика за урушавање Републике Српске", закључује Бореновић.

Информативна служба ПДП-а