Вучић: Бесмислене оптужбе СДА :: Semberija INFO ::

 

Вучић: Бесмислене оптужбе СДА


Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су потпуно бесмислене оптужбе СДА да угрожава цјеловитост БиХ, оцијенивши да политичко руководство Бошњака на силу покушава од пријатеља да направи непријатеља, што је велика грешка.

Поводом тврдњи СДА да "координисано дјелује са властима Републике Српске ради повезивање Српске и Космета у актуелним преговорима, што је наставак агресије на БиХ са циљем угрожавања њене цјеловитости", Вучић је рекао да је ово потпуно бесмислено и да они за ове тврдње немају ни један једини доказ.

- На силу покушавају од пријатеља да направе непријатеља, што је велика грешка. И то раде већ дуго времена, а не од јуче. Нећу им бити непријатељ шта год радили и како год се понашали и увијек ћу радити на најбољим могућим односима са Бошњацима - рекао је Вучић за Телевизију Прва.

Он је навео да Бошњаци немају појма каква ће бити његова реакција у сриједу када ће на састанак у Београд доћи српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановићева и премијер Радован Вишковић како би разговарали о документима које су му раније доставили.

- Дакле, нигдје то нису могли да чују, јер никоме нисам говорио шта мислим о томе. Ја имам питање. Гдје сте ви то чули од мене? Нису прислушкивали тајне разговоре? То би био страшан прекршај да јесу, а у тајним разговорима и да су прислушкивали, то нису могли да чују - рекао је Вучић.

Он је навео да му је је Додик, када је недавно био у посјети Бањалуци, рекао да има одређене идеје.

- Ја сам му рекао добро, али те молим да добро размислите, да видите све и да ми пошаљете да могу да се упознам са тим уколико тражите и очекујете нешто од Србије. У супротном ме не занима. Нећу да се мешам у ваше унутрашње ствари - рекао је Вучић.

Он каже да му је Додик тада пренио да од Србије очекује одређену врсту подршке и помоћи.

- Рекао сам му да ми пошаље документе. И наравно да ћу увијек да сарађујем - рекао је Вучић.

Он је поновио да је већ два пута прочитао документ који му је достављен из Српске и да неће о њему да се изјашњава до разговора са руководством Републике Српске.

- И то је сва моја улога у томе - рекао је Вучић и додао да не жели да улази у расправу са политичким партијама којима пада рејтинг и које би жељеле да себи дижу рејтинг тако што ће им он одговорити.

Вучић истиче да никада није говорио ништа против интегритета БиХ, већ о потреби најбољих односа између Срба и Бошњака.

- Њима никада није било довољно ни то што ће неко на сваком мјесту да показује пијетет према бошњачким жртвама, већ су увијек тражили више и оно што су они сматрали једино могуће. Ако то не урадиш, нема поштовања, него ћемо да ударамо топузима из све могуће снаге. Наставите. Ми ћемо и даље да инсистирамо на најбољим могућим односима са Бошњацима - рекао је Вучић.

Он је навео да ће се најбољи односи градити са Бошњацима и у Србији.

- Подизаћемо и Нови Пазар и Сјеницу и Тутин. Сретан сам што су Бошњаци видели и колико љубави и колико бриге показујемо, нећу да говорим о новцу који смо уложили у то да имамо најближе односе - рекао је Вучић и додао да су управо због Бошњака који живе у Србији одговори Београда Сарајеву увијек врло благи, умјерени и да испружена рука увијек стоји.

Он каже да их разумије, јер не могу да буду много велики и много важни уколико би им мета био Додик или било ко други из БиХ.

- Они су на "свјетском нивоу". Србија, Русија и свјетске силе се уротиле да ће неко да руши БиХ. Не пада нам на памет. Имамо довољно својих проблема које ријешавамо успјешније него многи, па и они и не заборавите да смо по платама и пензијама заостајали за БиХ, а више не заостајемо. Ако смо и за то крив, ок. Могу да их посавјетујем - закључио је Вучић.

Глас Српске