Поставља се жичана ограда на граници Србије и Сјеверне Македоније :: Semberija INFO ::

 

Поставља се жичана ограда на граници Србије и Сјеверне Македоније


Фото - Твитер
ПРЕШЕВО - Србија је на граници са Северном Македонијом код Прешева почела постављање жичане ограде, наводи Радио Слободна Европа.

Ограда би, према писању РСЕ, која се позива на информације из локалне самоуправе у Прешеву, требало да онемогући евентуалне масовне илегалне преласке границе.

Шћиприм Арифи, предсједник општине Прешево на југу Србије, удаљеној од Београда 380 километара, рекао је за РСЕ да је изградња жичане ограде дио договора са Европском унијом (ЕУ).

"Мислимо да је ограда у функцији додатног осигурања граница земаља ван ЕУ од избјеглица, које ће евентуално поново масовно кренути такозваном Балканском рутом", рекао је Арифи.

Гледано са тог аспекта, сматра он, ограда индиректно доприноси процесу евроинтеграција, али уз потпуно разумијевање и уважавање политичких околности.

"Лично, имам озбиљних резерви према таквом третману избеглица", каже Арифи.

До закључења овог текста РСЕ није добио одговор из Европске комисије на питање да ли су упознати или консултовани са питањем подизања ограде између Србије и Сјеверне Македоније.

Србија се налази на такозваној балканској рути, којом мигранти и избјеглице покушавају да дођу до земаља ЕУ.

Према посљедњим доступним подацима, које је Комесаријат за избјеглице Србије објавио 20. јуна, у 18 азилних и прихватних центара у Србији борави око 4.800 лица.

Власти у Србији нису отворене за пружање детаља о жичаној огради коју Србија гради на граници са Сјеверном Македонијом код Прешева.

Ни након неколико упита, Министарство унутрашњих послова Србије (МУП) није одговорио на питања РСЕ.

Радио Слободна Европа / Независне новине