АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА ЋЕ УСКОРО ИЗГЛЕДАТИ ДРУГАЧИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА ЋЕ УСКОРО ИЗГЛЕДАТИ ДРУГАЧИЈЕ


Нови концесионар Аеродрома "Никола Тесла", француски "Ванси", почео је обимне радове на писти и приступним терминалима. Укупна улагања у аеродром су 736 милиона евра, а ова прва фаза око 12 милијарди динара.

Прва три месеца ове године, кажу нови концесионари, испунила су очекивања капацитета аердорома и броја путника.

Са београдског Аеродома, и поред пандемије, авиони лете на све значајније дестинације у Европи.

Планови су велики, па се овај период користи да се аеродром обнови, а са новим терминалом од следећег септембра и прошири капацитете.

"Кренули смо у изградњу првог дела терминала Ц дугачког 350 метара са могућношћу проширења до 500 метара.

Имаћемо 16 нових гејтова и то завршити до 2022. На овим терминалима неће се мешати путници који излазе из авиона и они који улазе у њега, и тиме ћемо повећати капацитет и смањити гужву", наводи Никола Брус, извршни технички директор "Београдског аеродрома".

Проширују се и платформе за прихват авиона за 25.000 квадратних метара, што ће омогућити пријем авиона ширине крила и до 36 метара.

Гради се и нова чекаоница са 130 места, за путнике који аутобусом иду до удаљених паркинг позиција авиона.
Ради се и нова писта, дужине 3.600 метара, дужа од старе за 100 метара. Она ће прихватити саобраћај док се стара писта, изграђена пре шест деценија, буде реконструисала.

Упркос радовима на старој писти, саобраћај се обавља уз специјалне мере обезбеђења, тако да је загарантована безбедност радника, кажу у "Вансију".

(ртс.рс)