Угоститељски објекти могу да раде до поноћи, мјере Републичког штаба продужене до краја августа :: Semberija INFO ::

 

Угоститељски објекти могу да раде до поноћи, мјере Републичког штаба продужене до краја августа


БАЊАЛУКА - Републички штаб за ванредне ситуације донио је данас закључак којим је до краја овог мјесеца угоститељским објектима омогућено радно вријеме од шест часова до помоћи, односно за сат дуже.

- Пружање угоститељских услуга исхране и пића из овог закључка односи се и на угоститељске објекте за смјештај – саопштио је Штаб.

Закључком Штаба  о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона, а у  циљу превенције ширења вируса, до краја овог мјесеца и даље су забрањена сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица.

До 31. августа дозвољавају се такмичарске активности спортских организација и спортиста искључиво без присуства публике, уз поштовање свих епидемиолошких мјера које је прописао ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске.

- Субјекти којима је дозвољено обављање дјелатности дужни су исту организовати уз обавезно предузимање мјера прописаних у Упутству Института за јавно здравство Републике Српске за спречавање појаве и ширења Ковида - 19 на радном мјесту. Ови

субјекти могу самостално обављати дезинфекцију пословних простора у складу са Упутством – саопштио је Штаб.

Републички органи управе и органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлаштења, односно пружају услуге грађанима, дужни су на улазу у све службене просторије ограничити број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама органа, онемогућити задржавање у просторијама и прављења дужих редова у затвореном простору.

- Треба и да омогуће одржавање растојање између грађана у затвореним просторима од најмање два метра, уз предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене и омогуће рад шалтер сале и матичне службе у јединицама локалне самоуправе, уз контролу броја корисника услуга шалтер сала и матичних служби зависно од простора, одржавање физичке дистанце од два метра и уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту која пружа довољну заштити запосленом и кориснику – стоји у саопштењу.

Инспекцијски надзор над спровођењем овог закључка спроводи Републичка управа за инспекцијске послове путем надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе и Комунална полиција.

Глас Српске