МОГУЋА МАЊА ОДЈЕЉЕЊА И КРАЋИ ЧАСОВИ: Како ће изгледати почетак нове школске године? :: Semberija INFO ::

 

МОГУЋА МАЊА ОДЈЕЉЕЊА И КРАЋИ ЧАСОВИ: Како ће изгледати почетак нове школске године?


Неизвјесност у вези с тим како ће на јесен изгледати настава и да ли ће дјеца учити у школи или од куће, једна је од најчешћих тема о којој, мјесец дана пред нову школску годину, разговарају родитељи у РС, па и цијелој БиХ.

Сви вјерују да се са здрављем дјеце не треба играти, али већина сматра и да настава на даљину дугорочно није рјешење, те да је бар неки повратак у учионицу потребан за квалитетно образовање. С нестрпљењем очекују и да чују како би могао да изгледа неки комбиновани модел наставе, ако настава у учионицама „по старом“ не буде могућа. Додатно су забринути родитељи будућих првачића, ученика који треба да крену у шести разред, као и оних који почињу средњошколско образовање.

– Не знам како би то изгледало ако би дијете морало први пут учитељицу да види на телевизији и какав би доживљај школе могло имати. Не знам ни ко би остајао с њом кући, док ми радимо – објашњава дилему Светлана М. из Бањалуке, мајка дјевојчице која креће у први разред.

Опције

Дилема су свјесни и надлежни, па се, кажу, и даље разматрају све опције, уз наду да ће епидемиолошка ситуација дозволити да се настава изводи у учионицама, уз поштовање свих епидемиолошких мјера.

– Ако размишљамо о извођењу наставе искључиво у учионици, што јесте и наш крајњи циљ, онда морамо разрадити све могуће сценарије тако да водимо рачуна да дјеца буду потпуно заштићена, у складу с препорукама Института за јавно здравство РС. Извођење наставе у учионици подразумијева да групе ученика морају бити много мање него што је број ученика у одјељенима, што значи да ће морати да се дијеле на више група. То је и препорука Института, а како ће се то организовати зависи од школе до школе. Негдје имамо велике школске објекте, па се то може подијелити. Истовремено, размишља се и о могућности да једна група иде седам дана у школу, па сљедеће седмице друга или да се за ниже разреде, рецимо, скрате часови на 30 минута, па да наставник може да одржи наставу с обје групе у истом дану. У овом тренутку се разматрају све могуће опције – открива за Српскаинфо Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода, који са ресорним министарством и стручњацима Института разрађује могуће моделе наставе.

Настава на даљину

Ако би се, објашњава, показала потреба и за комбиновањем с наставом на даљину, онда би се она могла изводити за оне ученике и школе које су већ стекле услове за то.

– Ту прије свега мислимо на ученике који  се већ добро познају с професорима и наставницима. Битно је и да дјеца на почетку крену у учионице, да се упознају са школом, а свакако ће се пратити ситуација и даље. Ако би, заиста, била таква ситуација да не можемо ни на који начин изводити наставу у учионицама, онда имамо већ опробани рецепт наставе на даљину, који смо користили од марта до јуна, с тим што имамо много више искуства, знамо гдје смо гријешили и шта треба да поправимо. А свакако да се у том сценарију, с правом, можемо питати како укључити ученике првог разреда који тек полазе у школу, шестог разреда, који се сусрећу с новим наставницима, те првог разреда средње школе, који иду у потпуно нове школе – каже Дамјановић.
Истиче да се на прво мјесто ставља здравље, те да ће се бирати опција која је најбезбједнија за ученике.

Из Министарства просвјете и културе РС потврђују да одлука о моделу наставе у новој школској години још није донесена, а очекује се да то буде до 15. августа. О томе ће одлучивати Влада РС и Републички штаб за ванредне ситуације.

Српска инфо / Инфо Бијељина