ЦЕНТРАЛНА БАНКА ЛИТВАНИЈЕ ИЗДАЛА ДИГИТАЛНУ ВАЛУТУ :: Semberija INFO ::

 

ЦЕНТРАЛНА БАНКА ЛИТВАНИЈЕ ИЗДАЛА ДИГИТАЛНУ ВАЛУТУ


Банка Литваније (ЛЦБ) је прва у еврозони и у свијету издала свој дигитални колекционарски новчић ЛБЦОИН, креиран на темељу врхунских информатичких рјешења.

Литванска централна банка је саопштила да је ЛБЦОИН посвећен Акту о независности те земље из 1918.године и његовим потписницима којих је било 20.

"Дигитални новац је изванредан приказ онога што смо постигли у само неколико година након наше стратешке одлуке да кренемо одлучно путем финансијских и платних иновација. Служи као мост који спаја класичну нумизматику и финансијске технологије које се брзо развијају", навео је у саопштењу Витас Василиаускас, предсједник одбора Банке Литваније.

Додао је да не сумња да ће ЛБЦОИН ојачати улогу Литваније као регионалног финтек центра.

ЛБЦОИН заснован на блокчејну састоји се од шест дигиталних токена и једног физичког колекционарског новчића. Банка Литваније издала је 4.000 ЛБЦОИН-а, односно 24.000 дигиталних токена и 4.000 сребрних колекционарских кованица.

Сваки жетон има једног од 20 потписника Акта о независности и припада једној од шест категорија потписница (свештеницима, предсједницима, дипломатама, индустријалцима, академицима, комуналним службеницима) са 4.000 токена посвећених сваком од њих.

Након куповине ЛБЦОИН-а, колекционари ће добити шест насумично одабраних дигиталних токена које ће моћи да замијене за физички колекционарски новчић, који могу да депонују у ЛБЦОИН е-трговину, да пошаљу као поклон, да га мијењају с другим колекционарима или пренесу у НЕМ јавну блокчејн мрежу (НЕМ новчаник).

Физичке сребрне колекционарске кованице, које носе неконвенционалну деноминацију од 19,18 евра, коване су у литванској ковници новца.

Величином и обликом личе на кредитну картици, и приказују Акт о независности и потписнике.
Литванска тробојница на наличју новчића садржи државну химну уписану у бинарни код. На предњој страни коина се налази грб Републике Литванијем уграђен у QР код повезан са е-трговином ЛБЦОИН. Физички новчић тежи 36,36 грама.

ЛБЦОИН је доступан за куповину по цијени од 99 евра у ЛБЦОИН е-трговини лбцоин.лб.лт, за шта је потребна регистрација, наводи се у информацији.

Како би били обезбијеђени равноправни услови, једна особа моћи ће да купи само један ЛБЦОИН у периоду од првог до шестог дана његове продаје, а касније број куповина по једној особи неће бити ограничен.


Семберија инфо