СТАНИЋ: ВРИЈЕМЕ ЈЕ ЗА ПОЧЕТАК ПРОЦЕСА ЗАГОВАРАЊА ИМУНИЗАЦИЈЕ! :: Semberija INFO ::

 

СТАНИЋ: ВРИЈЕМЕ ЈЕ ЗА ПОЧЕТАК ПРОЦЕСА ЗАГОВАРАЊА ИМУНИЗАЦИЈЕ!


Ово је тренутак да Министарство здравља и социјалне заштите РС, Институт за јавно здравство РС, цијели здравствени систем, научно-наставне институције, невладине организације и медији крену у интензиван процес заговарања имунизације, као јединог излаза из ситуације у којој се нашло човјечанство – истакао је Слободан Станић, предсједник Одбора за здравство СДС.
 
„Да би се постигао пуни ефекат имунизације, потребно је постићи значајан ниво тј. проценат процијепљености становништва, а да би се то постигло кад буде доступна вакцина, потребно је урадити значајне припреме. Да ли су кључни јавно-политички и здравствени ауторитети спремни да евентуалну вакцину приме први и тако личним примјером охрабре друге? То би био чин давања подршке неком питању,  а то је у овом случају имунизација“ – нагласио је Станић.
 
Он каже да се при томе се не смије наступити са тезом, потпуне безбједности вакцина, јер оне као и сваки други лијек имају нуспојаве и контраиндикације, али очигледно је да и овако човјечанство не може дуго издржати.
 
„Свјестан да ћу изазвати реакцију антивакциналних покрета и теоретичара завјере али другог пута нема, ако мислимо наставити са начином живота којим смо живјели до појаве пандемије“ – поновио је Станић.
 
Станић каже да заговарање није једносмјерна активност, већ процес усмјерен ка постизању специфицних резултата  а то је, у овом случају, проценат обухвата становништва имунизацијом.
 
„Незамјењива је улога јавних личности, здравствених ауторитета који ће пристати јавно примити вакцину и тиме охрабрити остале да учине исто, слично као кад дају крв и то објаве, чиме показују своју хуманост. У овом случају ће примањем вакцине против Сарс- КоВ 2 вируса показати своју пожртвованост. Ја сам спреман да кад дође вријеме то урадим, а здравствени ауторитети нека се спреме, јер народ то од њих очекује!“ – закључио је др Слободан Станић, предсједник Одбора за здравство СДС.

СДС