ПОСТИГНУТ ДОГОВОР НАКОН РЕКОРДНОГ ТРАЈАЊА САМИТА ЕВРОПСКОГ САВЈЕТА :: Semberija INFO ::

 

ПОСТИГНУТ ДОГОВОР НАКОН РЕКОРДНОГ ТРАЈАЊА САМИТА ЕВРОПСКОГ САВЈЕТА


У цик зоре након четврте узастопне непроспаване ноћи, на друштвеним мрежама одјекнула је вијест- договор је постигнут!

И службено најдуже засиједање Европског савјета завршило је усвајањем Фонда за опоравак Европске уније за сљедеће генерације и Вишегодишњег финанцијског оквира којим се дефинишу средства за седмогодишњи период ЕУ.

У склопу тих инструмената државама чланицама укупно ће бити на располагању 1,824 милијарде евра, од чега ће 750 милијарди остати у оквиру фонда за опоравак од кризе узроковане корона вирусом, како је и иницијално било планирано, док ће 1, 074 бити омогућено путем новог буџета ЕУ.
 
Обим бесповратних средстава и повољних кредита, једна од највећих полемичких тачака током маратонских преговора у Бриселу, и даље је у корист бесповратних средстава, чак 390 милијарди евра биће чланицама на располагању путем грантова, док ће им се остатак одобрити у облику повољних кредита.

Државе чланице ће вратити средства задужена на међународном тржишту капитала најкасније до 31. децембра 2058. године.

Највећи дио средстава, 672.5 милијарди евра, осигуран је за потребе јачања и будуће отпорности економије ЕУ путем програма Рецоверy анд Ресилиенце Фацилитy. За програм РеацтЕУ намијењено је 47.5 милијарди евтра, програм Хоризон 5 милијарди, ИнвестЕУ 5,6 милијарди, рурални развој 7,5 милијарди, РесцЕУ 1,9 милијарди, те Фонд за праведну транзицију 10 милијарди евра.

С друге стране, највећи фокус Вишегодишњег финанцијског оквира биће стављен на кохезију те заштиту околиша и борбу против климатских промјена којима је намијењено готово 70 одсто укупног седмогодишњег прорачуна.
 
Европска унија ће првог јануара 2021. године усвојити Одлуку о властитим приходима, за које аналитичари сматрају да ће се односити на дигитални порез те порез на загађење, о којима ће се још расправљати наредних мјесеци.
Реакције

"Добро јутро свима. Успјели смо! Европа је јака. Европа је уједињена!" изјавио је предсједник Еуропског савјета након што је нешто иза 5.30 часова ујутро на свом Твитер профилу објавио вијест "Договор!".
 
Њемачка канцеларка Ангела Меркел задовољна је постигнутим договором, а њен француски колега Емануел Макрон овај је дан назвао 'историјским за Европу'.
 
Упркос томе што се расправљало о везивању владавине права за кориштење фондова ЕУ, Европски савјет ипак се одлучило да неће инсистирати на томе у овој фази. У закључцима самита стоји најава да ће Европски савјет у догледно вријеме представити режим услова за кориштење прорачунских средстава, а да ће се на столу оставити и могућност увођења санкција усвојених квалификованом већином против државе која крши владавину права.
"Имам већ неког искуства јер ово није био мој први самит. Исту сам ствар направио и прије седам година. Искуство у политици је пресудно, поготово у кључним тренуцима." изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан, који је и ове године својој земљи током преговора о финанцијском оквиру успио осигурати 'евро више'. Орбану се на квалитетној сарадњи јавно захвалио и пољски премијер Матеуш Моравиецки 

Следећи кораци

Након што се прве реакције слегну, Европски парламент је најавио да ће одржати ванредну пленарну сједницу која би се, по свему судећи, требала одржати крајем јула, на којој ће заступници расправљати о компромисном договору Европског савјета. Подсјетимо, Европски парламент треба дати своју сагласност за службено усвајање Вишегодишњег финанцијског оквира.

Предсједник парламента Давид Сасоли поздравио је историјски договор Европског савјета, али је нагласио да његова институција неће одустати од још амбициознијег плана.

Семберија инфо