ЛИЈЕК ЗА КОРОНУ СПРЕМАН ЗА ДВА ИЛИ ТРИ МЈЕСЕЦА :: Semberija INFO ::

 

ЛИЈЕК ЗА КОРОНУ СПРЕМАН ЗА ДВА ИЛИ ТРИ МЈЕСЕЦА


Foto: Ilustracija
Френсис Колинс, први човјек америчког Националног института за здравље, кровне биомедицинске организације одговорне за здравље јавности у САД, оптимистичан је у својој тврдњи да би ефикасан лијек против вируса корона могли имати већ за два до три мјесеца.
 
 Напредак је велик. Имамо два лијека која потврђено дјелују – ремдесивир и дексаметазон. Доказани су током контролисаних насумичних тестова, што је једини начин да знате да ли нешто дјелује – рекао је Колинс за ЦНН.
 
Подсјетимо, ремдесивир је антивирусни лијек који је већ показао да позитивно дјелује на смањење трајања болести ковид-19, а дексаметазон је стероид који је показао да редукује шансу смртног исхода.
 
 У фази смо почетка клиничких испитивања за неке друге супстанце као што су антикоагуланти. Знамо да је згрушавањне крви попратни проблем корона вируса и било би добро када бисмо то могли зауставити – рекао је Колинс.
 
Такође, најузбудљивија ствар је кориштење моноклоналних антитијела која потичу од људи који су пребољели ковид-19. Та антитијела сада могу бити претворена у лијек.
 
 Ја сам оптимиста. Без да могу рећи гарантовано, али мислим да ћемо имати ‘нешто’ за два до три мјесеца, у смислу ефективног лијечења – каже Колинс, преноси Клиx.
 
Он је оптимистичан и када је у питању вакцина јер сматра да ће прве вакцине бити доступне већ крајем године.
 
 Око 27. јула почећемо са тестирањем над 30.000 добровољаца – рекао је Колинс, додавши да за такав потез постоји основ добрих прелиминарних резултата.
 
Ако ово тестирање буде позитивно, десеци милиона вакцина биће спремно за кориштење до краја 2020. године
 
(српскаинфо.цом)