ЈОВИЋ: РЕДОВНОСТ ИСПЛАТА И ПОСЛОВАЊЕ У СУФИЦИТУ :: Semberija INFO ::

 

ЈОВИЋ: РЕДОВНОСТ ИСПЛАТА И ПОСЛОВАЊЕ У СУФИЦИТУ


Foto: Srna
Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске је и у глобалној кризи изазваној пандемијом вируса корона задржао редовност исплата свих права корисницима и наставио тренд пословања са суфицитом из претходне двије године, рекао је Срни директор Фонда Недељко Јовић.

Када је ријеч о правима из области дјечије заштите, треба истаћи да је од 1. јануара почела са исплатом рефундација накнаде плате породиљама у бруто износу, матерински додатак сада остварују све мајке које су незапослене на дан порођаја, а у примјени је и ново право, накнада родитељу-његоватељу или његоватељу, које је кренуло у исплату од марта, када су се за то испунили нормативни и технички услови - навео је Јовић.

Он је подсјетио да је Фонд током 2018. и 2019. године пословао у суфициту, те да је овај тренд настављен и почетком 2020. године.

То је показатељ одговорности менаџмента Фонда у кориштењу буџетских средстава, чему у прилог иде и то што је Фонд и ове године добио позитивну оцјену Главне службе за ревизију - сматра Јовић.

Према његовим ријечима, досадашње пословање у 2020. години не може се сагледати без осврта на пандемију вируса корона, при чему се Фонд може похвалити одговорним и брзим реаговањем од самог почетка епидемије у Републици Српској.

"Важно је напоменути да су сва права из области дјечије заштите редовно исплаћивана и током ове ситуације, а исплата права на рефундацију накнаде плате породиљама вршена је сваке седмице, не чекајући мјесечни обрачун, како би се послодавцима помогло око текуће ликвидности и заштитила радна мјеста", рекао је Јовић.

Фонд је, истакао је, кроз свој информациони систем успоставио рад запослених од куће, да би био смањен број присутних у пословним просторијама и избјегнут ризик од заразе.

КОРОНА СПРИЈЕЧИЛА ЉЕТОВАЊЕ ЗА ДЈЕЦУ ИЗ ОСЈЕТЉИВИХ КАТЕГОРИЈА


Нажалост, пандемија је ипак утицала на један сегмент пословања Фонда, а то је пројекат "Социјализације дјеце Републике Српске" којим се обезбјеђује бесплатно љетовање на мору дјеци из осјетљивих категорија. Тај пројекат у овим условима није могао бити реализован без ризика за угрожавање безбједности и здравља учесника и особља, а то није у интересу ни Фонду, ни Влади Српске - рекао је Јовић.

Он је навео да се, у коминикацији са ресорним министарством, тренутно ради на припреми новог пројекта који ће, уколико епидемиолошка ситуација дозволи, бити реализован током јесени, а приликом његове припреме и планирања на првом ће мјесту бити здравље и безбједност дјеце.

У складу за закључком Владе, пројекат "Социјализације дјеце Републике Српске" биће настављен наредне године.
Јовић је подсјетио да је прошле године Фонд за дјечију заштиту остварио изузетне резултате, према финансијским показатељима, доступности права грађанима и ефикасности њиховог остваривања.

У ову годину ушли смо са измјеном закона која је подразумијевала проширење права корисника, као и круцијалну реорганизацију система дјечије заштите у Републици Српској и ове измјене смо дочекали спремни, да бисмо експедитивно омогућили примјену нових законских рјешења и остваривање права корисницима - истакао је Јовић.

Фонд је почео и са поступком реорганизације система дјечије заштите у Републици Српској, те је током јуна са радом почела Филијала Бијељина са пословницама у Бијељини, Угљевику, Лопарама, Зворнику, Милићима, Власеници, Сребреници и Братунцу.

У овим општинама и градовима корисници своја права сада могу остварити директно у пословницама Фонда.

Јовић је најавио да ће током године Фонд успоставити филијале и пословнице у свим локалним заједницама у Републици Српској.

НАЈМЛАЂА ПОРОДИЉА 14, НАЈСТАРИЈА 49 ГОДИНА


Према подацима Фонда за дјечију заштиту, најмлађа породиља у Републици Српској у овој години има 14, а најстарија 49 година.

Градови и општине са највише рођене дјеце су: Бањалука са 653, Бијељина 361, Добој 220, Приједор 194 и Градишка 184.

Без порода су од почетка године Купрес и Источни Дрвар.

Право на породиљско боловање у Српској користи 45 очева.

Фонд за дјечију заштиту је од почетка године примио и обрадио захтјеве за остваривање права на помоћ за опрему новорођенчета за 3.885 рођене дјеце, међу којима су 64 близаначка порода и једне тројке рођене у Приједору.

Из Фонда напомињу да је број рођене дјеце у Републици Српској свакако већи, јер родитељи захтјев за остваривање права на помоћ за опрему новорођенчета могу поднијети у року од годину дана од рођења дјетета.
 
(СРНА)