Синдикална организација РиТЕ Угљевик - Забринути за судбину Електропривреде РС :: Semberija INFO ::

 

Синдикална организација РиТЕ Угљевик - Забринути за судбину Електропривреде РС


У Угљевику је данас одржан синдикални састанак представника синдикалних одбора РиТЕ “Гацко”, РиТЕ “Угљевик”, те Синдикалног одбора “Електро Бијељине”, на коме је, како је на конференцији за штампу изјавио Зоран Мићановић, предсједник Синдиката “Електропривреде РС” и Синдикалне организације РиТЕ “Угљевик”, разговарано о актуелном стању у “Електропривреди РС” и нарушавању Колективног уговора од стране појединих директора зависних предузећа.



“Донијели смо заједнички закључак, да ћемо, након упозорења, ићи у тужбу против појединих директора зависних предузећа. Уговор није нарушен у Термоелектрани “Гацко” и Термоелектрани “Угљевик”. Колективни уговор није једнострани акт, већ га потписују два партнера, генерални директор “Електропривреде РС” и предсједник Синдиката “Електропривреде РС”.

Мићановић је нагласио да представници синдикалних одбора имају непровјерену информацију, што ће се у наредном периоду и потврдити, да тренутни однос Матичног предузећа према зависним предузећима представља урушавање електроенергетског система у РС.

“Производна предузећа су бачена на кољена, посебно РиТЕ “Гацко” и РиТЕ “Угљевик”. Тарифни поступак није покренут, а набавке, неопходне за опстанак ова два предузећа, максимално се успоравају. Ова два колектива, изгледа, треба довести у фазу пропадања, да би се у неком наредном периоду ушло у приватизацију енегетског сектора у РС. Јуче смо имали састанак са генералним директором “Електропривреде РС” Луком Петровићем и министром Петром Ђокићем, гдје смо све ово поновили. Тражили смо децидне одговоре на нека питања. Гашењем ова два објекта, у Угљевику и Гацку, угасио би се електроенергетски сектор у РС, угасила би се Република Српска. Нема Републике Српске када сте ви зависни од некога са стране. Чини ми се индикативном понуда која је стигла у дистрибутивна предузећа. Европска банка за обнову и развој нуди милијарду КМ за сређивање комплетне мреже. Питам одговорне, шта то значи? Ми смо већ написали један допис, који је објављен у медијима, у коме је наведено да је Матично предузеће остварило добит од 33 милиона КМ. Зависна предузећа укупно су исказала губитак већи од 30 милиона КМ. Тражили смо и тражимо одговор на питање, како је могуће да Матично предузеће, чији је оснивачки капитал 900.000 КМ, има добит од 33 милиона КМ, док сва зависна предузећа имају губитак већи од 30 милиона КМ. Прихватамо да смо неписмени, иако смо технички добро образовани, те да схватамо да је “Електропривреда РС” регистрована за продају електричне енергије. Од продаје електричне енергије је остварена добит. Питали смо, шта је продавано, жито или пшеница, односно чија струја је продавана? Око 81 одсто производње, колико су ТЕ “Гацко” и ТЕ “Угљевик” произвели у мају, питали смо, чија је то струја и због чега разлика цијена и добити није враћена у зависна предузећа. То су били дужни и обавезни да ураде”.

Мићановић каже да им је објашњено како су велики купци електричне енергије, коју су, ипак, произвели РиТЕ “Гацко” и РиТЕ “Угљевик” дошли у Матично предузеће.

“Не занемарујемо ХЕ “Вишеград” и ХЕ “Бочац” ни у једном тренутку, али проценти показују ко је највише произвео електричне енергије. Докапитализација са 25 милиона КМ “Горње Дрине” значи оприходовање нечега данас, што ће већ сутра бити отворено као инвестиција, чиме ће се исказати минус од 25 милиона КМ. Ми, као представници синдиката, сумњамо у исказани пословни резултат “Електропривреде РС”, који је надуван, нереалан. На тај начин се систем урушава. Сматрамо да приказани пословни резултат није вјеродостојан, да је лажиран. Имамо документе за ту причу и то ћемо доказивати, уколико треба, и на суду”.

 Мићановић је истакао да се у јавности преноси перцепција о постепеном затварању РиТЕ “Угљевик и РиТЕ “Гацко”.
 “Што се тиче угљевичког рударства, оно је на издисају. Нико то неће јавно да изнесе.Због тога тражимо нови Тарифни поступак што прије на нивоу “Електропривреде РС”, а припремили смо и приједлог реорганизације “Електропривреде РС”. Оваква организација убија зависна предузећа. Што се тиче нарушавања Колективног уговора, нама 30. јуна истиче рок за плаћање регреса радницима. Договорили смо се да ће услиједити истовремена обустава рада у РиТЕ “Гацко” и РиТЕ “Угљевик”, уколико до тада не буде исплаћен регрес радницима.
Жељко Тепавчевић, предсједник Синдиката РиТЕ “Гацко”, изјавио је да Управа Матичног предузећа врши удар на Колективни уговор који представља “раднички устав”.

“Тај колективни уговор ћемо бранити свим средствима. Позивам све колеге да се слободно обрате Конфедерацији синдиката РС, јер ћемо путем суда инсистирати на испуњењу свих обавеза према радницима. Нас је разочарало понашање Управе “Електропривреде РС”, јер у вријеме пандемије вируса корона нису питали раднике, рударе, монтере, шта им то треба и како да их награде за излагање опасностима, да угрозе своје и здравље својих породица, све да би РС имала неопходне мегавате. Посебно нас је увриједило и разочарало то што нам јефтино плаћају произведену електричну енергију, да би нам анексом уговора покушали наметнути и то да оно што они не могу добро истрговати и продати, фактуришу нама. Централизовали су набавке, те онемогућавају и успоравају наш рад и производњу. Централизовали су набавку гума за дампере. Сад ће, наводно, покренути ту процедуре, а гуме ће нам стићи у касну јесен. Овакав однос, одговорно тврдим, Управе Матичног предузећа према двије термоелектране, убрзава њихово гашење. Држава треба хитно да интервенише и да помогне два предузећа која производе од 65 до 70 одсто електричне енергије у РС. Ово је прича за опстанак, не само Угљевика, Гацка, Херцеговине или Семберије, већ за опстанак Републике Српске”, истакао је Тепавчевић, нагласивши да они вјерују институцијама и да очекују хитан састанак са чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, јер термоелектране више немају времена за чекање. Он је изјавио да без термоелектрана нема будућности “Електропривреде РС”, као ни будућности Републике Српске, те да је стратегија базирана на “киши, сунцу и вјетру” неодржива, те да ће таква стратегија врло брзо гурнути електропривредни сектор у приватизацију, гдје ће гиганти попут “Гацка” и “Угљевика” бити продавани за јефтине новце.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић
​Фото - Б. Милошевић