Амбасада САД: Организатори блајбуршке комеморације да се суздрже од историјског ревизионизма :: Semberija INFO ::

 

Амбасада САД: Организатори блајбуршке комеморације да се суздрже од историјског ревизионизма


САРАЈЕВО - Амбасада САД у БиХ позвала је данас организаторе мисе за жртве Блајбурга, која је најављена за 16. мај у Сарајеву, да се суздрже од историјског ревизионизма и ретроградне реторике.

"Док сагледавамо Други свјетски рат, морамо препознати и присјећати се историје као цјелине. Позивамо оне који организују блајбуршку комеморацију у БиХ да се суздрже од историјског ревизионизма и ретроградне реторике", наведено је на званичном "Твитер" профилу Амбасаде САД у БиХ.

Из Амбасаде САД поручују да се након обиљежавања Дана побједе над фашизмом, сви морају фокусирати на истинске вриједности демократије, помирења и међурелигијског дијалога.

Кардинал Пуљић рекао је раније да су му бискупи двије бискупске конференције дали мандат да предводи комеморацију за жртве блајбуршког крсног пута, као и свих других жртава рата, што је и прихватио.

Годинама уназад комеморације су одржаване на Блајбуршком пољу у Аустрији.

У корушком пограничном мјесту Блајбург, на аустријско-словеначкој граници, убијени су припадници или сарадници фашистичких режима од припадника Југословенске армије, а међу настрадалима највише је било припадника усташа и домобрана.

Срна / Глас Српске