КОРОНА ИЗМИЈЕНИЛА ПРОГРАМ ОБИЉЕЖАВАЊА :: Semberija INFO ::

 

КОРОНА ИЗМИЈЕНИЛА ПРОГРАМ ОБИЉЕЖАВАЊА


У ноћи 8. на 9. мај 1945. године њемачке нацистичке снаге потписале су безусловну капитулацију, а акт је у име Немачке потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име СССР-а маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер.

На тај начин формално је завршен Други свјетски рат у Европи, али су остаци њемачких трупа још неколико дана давале отпор, најдуже у Југославији - до 15. маја.

У рату, који је трајао шест година, учествовала је 61 држава и око 110 милиона војника.

Погинуло је између 55 и 60 милиона људи (укључујући више од милион Југословена), а око 35 милиона је рањено.
Државе антихтлеровске коалиције прослављају 9. мај као Дан побједе.

Дан побједе над фашизмом, 9. мај или само Дан побједе, празник је који, у ствари, обиљежава побједу Совјетског савеза над нацистичком Њемачком у Другом свјетском рату.

У помен на овај догађај, прва свечана Парада побједе у Москви одржана је 24. јуна 1945. године.
Након тога, велика парада је помјерена на 9. мај. 
 
ДОвогодишње обиљежавање побједе у Другом свјетском рату у Русији, како је најављено из Кремља, у пуном формату одржаће се када буде безбједно са епидемиолошког становишта, због вируса корона који је запријетио цијелом свијету. Портпарол Кремља Дмитриј Песков, рекао је да ће предсједник Владимир Путин, на Дан побједе, положити цвијеће код Вјечне ватре и потом се са тог мјеста обратити грађанима Русије.

Грађани Русије ће овогодишњи Дан побједе прославити уз телевизоре преко којих ће моћи да прате ваздушни дио параде, прелет авиона и хеликоптера изнад Црвеног трга, као и обраћање предсједника Путина. Због епидемије вируса корона, неће бити јавних скупова и концерата на трговима и дворанама. Али Руси ће ипак запјевати чувену пјесму ,,Дан побједе". Председник Путин је подржао иницијативу грађана да отворе своје балконе и прозоре и запјевају заједно пјесму која се традиционална пјева за све празнике. Увече, 9. маја, у Москви и већим градовима биће ватромет који ће грађани моћи да гледају са својих балкона и прозора.

Уз све мјере опреза због пандемије и на нашим просторима биће обиљежен Дан побједе нада фашизмом.