ЕУ ОДЛУЧИЛА - ГРАНИЦЕ ЗАТВОРЕНЕ ДО 15. ЈУНА :: Semberija INFO ::

 

ЕУ ОДЛУЧИЛА - ГРАНИЦЕ ЗАТВОРЕНЕ ДО 15. ЈУНА


Европска комисија позвала је земље ЕУ и Шенгенске (безвизне) зоне да на још 30 дана продуже привремено ограничење путовања у земље чланице.

Ограничење се односи на сва путовања грађана трећих земаља која нису од суштинског значаја, а примјењује се на спољним границама ЕУ обухватајући и земље Шенгена које су ван ЕУ (Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарска).

Из Комисје поручују да је без обзира на првобитне кораке држава чланица ЕУ ка попуштању мјера против ковид -19, "ситуација и даље крхка како у Европи тако и широм свијета".

Комесарка за унутрашње послове ллва Јохансон понавља да је неопходан координисан и постепени приступ за функционисање шенгенског безвизног простора.

- Ограничења која се односе на слободну кретања и контролу на унутрашњим границама мораће да се постепено укину прије него што уклонимо ограничења на спољним границама и обезбиједимо приступ грађанима који не долазе из ЕУ - поручила је комесарка Јохансон.

Комесар за промоцију европског начина живота Маргаритис Шинас додаје да је смањена физичка интеракција између људи и даље начин којим се покушава зауставити ширење вируса корона.

"Упркос напретку у многим европским земљама, ситуација у свијету је веома нестабилна. Неопходно је да било која предузета акција буде постепена и да се различите мјере укидају у различитим фазама", рекао је Шинас.

Из Брисела позивају на континуирани координирани приступ продужетку ограничењу улазака у ЕУ и оцјењују да дјеловање на спољним границама може бити дјелотворно само ако га спроводе све државе ЕУ и шенгенске државе на свим границама.

Европска комисија је у оквиру мјера за заустављање ширења ЦОВИД-19 16. марта први пут позвала чланице ЕУ и шенген зоне да уведу привремено ограничење улазака за сва путовања која нису од суштинског значаја.
Ова мјера продужена је 8. априла на додатних 30 дана.