Бореновић са европским лидерима: БиХ и даље далеко од ЕУ :: Semberija INFO ::

 

Бореновић са европским лидерима: БиХ и даље далеко од ЕУ


Предсједник ПДП – а Бранислав Бореновић учествовао је данас видеоконференцијском Самиту Европска народна партија –  лидери Западног Балкана чији су домаћини били предсједник Европске народне партије (ЕПП) Доналд Туск и хрватски премијер Андреј Пленковић.

Теме самита су биле тренутна политичка ситуација, односи Европске уније и Западног Балкана, као и заједничка борба против пандемије Ковид-19.

Предсједник Бореновић је истакао да је ПДП истински посвећена евроинтеграцијама, што првенствено значи развијенo друштво, вриједности засноване на владавини права, јаким и одговорним институцијама, више социјалне једнакости и поштивања права.

Он се током обраћања захвалио Европској народној партији на утицају да ЕУ упути помоћ током борбе са вирусом корона, али и ранијих година.

„Дозволите ми да се захвалим што сте учинили све у вашој моћи да ЕУ донесе значајне одлуке о великој финансијској и медицинској помоћи БиХ и земљама регије. Још једном сте показали своју солидарност и емпатију“, рекао је Бореновић обраћајући се присутнима.

Бореновић је истакао да ЕУ треба да одвоји питање формалног чланства у ЕУ од питања економске подршке регији.

„Данас је вријеме за нове велике политичке и економске идеје које ЕУ мора да понуди, јер је то једини начин да из кризе која је дуго тресе изађе оснажена. Наш кључни стратешки циљ је да будемо дио истог економског, тржишног, безбједносног, здравственог и политичког оквира са осталим чланицама ЕУ што је прије могуће“, рекао је Бореновић.

Нагласио је да БиХ и даље далеко од ЕУ како у економском, тако и у вриједносном смислу, још увијек се константно суочавајући са високим степеном корупције, неефикасним правосуђем, парламентарним блокадама, социјалним неједнакостима, заробљеним јавним медијима политичком корупцијом за шта одговорност носе тзв. владајуће политичке елите које суштински не желе испуњавање услова и придруживање ЕУ, па својим понашањем, а све чешће и изјавама подижу ниво евроскептицизма.

„Због тога је екстремно важно да Европа јасно препозна ове процесе и пружи никад снажнију подршку европским политикама у региону“, изричит је Бореновић.

Самиту ЕПП – лидери Западног Балкана присуствовали су и предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лејен, потпредсједници ЕПП-а, предсједник Србије Александар Вучић, премијери Грчке и Бугарске Киријакос Мицотакис и Бојко Борисов, опозициони лидер и бивши италијански премијер Силвио Берлускони и многи други.

ПДП РС