ЕБРД повећала издвајање за западни Балкан на 1,7 милијарди евра :: Semberija INFO ::

 

ЕБРД повећала издвајање за западни Балкан на 1,7 милијарди евра


ЛОНДОН - Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/ издвојиће 1,7 милијарди евра за западни Балкан, ради борбе против посљедица пандемије вируса корона, изјавио је предсједник Банке Сума Чакрабарти.

Он је током виртуелног самита ЕУ-западни Балкан рекао да се очекује да ће финансирање региона бити увећано за једну трећину у односу на прошлогодишњих 1,3 милијарде евра.


Према ријечима Чакрабартија, ЕБРД, поред повећања новчаних средстава, планира да западном Балкану ове године пружи и већу подршку у спровођењу реформи.

Чакрабарти је истакао да ће Банка комбиновати своја средства са грантовима партнера из ЕУ.

“Уз свој Пакет солидарности за мјере одговора и опорављања од утицаја пандемије ковид-19, ЕБРД је поносно подржала напоре жТима Европаж у региону”, нагласио је предсједник Банке током самита, који је првобитно требало да се одржи у Загребу.

Чакрабарти је рекао и то да ће финансирање за западни Балкан бити усмјерено ка микро, мањим и средње великим предузећима и на финансирање трговине, као и инфраструктурних услуга у енергетским и општинским секторима.

У саопштењу ЕБРД наводи се да ће Банка обезбиједити и финансирање са циљем обезбјеђивања раста и отварања радних мјеста у периоду након пандемије.

Чакрабарти предвиђа да ће утицај поменутог улагања бити значајан, те да ће финансирање бити комбиновано са радом на политичким реформама у региону, које су потребне у контексту процјене ЕУ.

Предсједник ЕБРД је напоменуо да успјех истовременог финансирања и спровођења политичких реформи може да се види у достигнућима Банке на терену у региону, те да је убијеђен да ће такав комбиновани приступ имати велики утицај током и након пандемије ковид-19.

Самит ЕУ и представника земаља западног Балкана требало је да се одржи у Загребу, али је због пандемије вируса корона донесена одлука да се он одржи путем видео-конференције.

Срна / Глас Српске