Бројне радње отвориле врата: "Само нека се ради па макар и под маскама" :: Semberija INFO ::

 

Бројне радње отвориле врата: "Само нека се ради па макар и под маскама"


БАЊАЛУКА, ТРЕБИЊЕ, ДОБОЈ - Многе занатлије и радници су након скоро два мјесеца отворили своје радње и почели с радом, а сви су с осмијехом испричали како су се пожељели посла и нових радних изазова.

Сви су заједно поручили да им је најбитније да се коначно ради па таман и овако отежано с прописаним мјерама дистанце, с маскама и рукавицама.

Подсјећамо, одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације од данас су попуштањем мјера изазваних вирусом корона отворене неке радње широм Републике Српске. Том одлуком требало је да буду отворене шалтер-сале свих јавних управа, да почне рад кухиња и достава хране и пића, као и шалтерска продаја, али без конзумације унутар просторија гдје се продаје. Отворене су и ауто-праонице, хемијске чистионице, радње с информатичком опремом, салони намјештаја, музеји и библиотеке.

Душан Кудра, стари бањалучки часовничар, рекао је за "Независне" да је једва дочекао да почне с радом.

"Обожавам свој посао и једва сам дочекао да попусте мјере и почнем с радом. Придржавам се свих прописаних мјера, тако и муштерије морају. Оставе ми да урадим поправку и онда дођу по сатове. Посла већ има и доста је људи дошло од како сам отворио", казао је Кудра. Према његовим ријечима, без обзира на придржавање свих прописаних мјера и мало тежи рад, најбитније је да се уопште почело радити.

"Небитно је под којим условима радимо, ово је економски крах за цијели свијет, а не само за нас, и зато је важно што смо почели", казао је Кудра.

У једној бањалучкој златари су нам поручили да су уз придржавање свих прописаних мјера хигијене и дистанце напокон почели с радом.

"Мало је теже овако купцима, а и нама, али је најбитније да смо почели с радом. Сви смо се пожељели посла и од почетка радимо пуним капацитетом", истакао је власник ове златаре.

Радницу у Пастирској кући "Пријатно" у центру града смо затекли како с колегама дезинфикује радњу и спрема је за поновно отварање.

"Једва сам дочекала да коначно дође дан да пеглам униформу и кренемо с радом, да зарадимо своје пуне плате. Град је мртав и тужан због ових мјера, а ми смо сад срећни и пуни енергије", казала је ова радница. Истакла је да ће мало теже бити што ће морати радити с рукавицама и у униформи, али да је презадовољна што су могли да отворе своју радњу.

"Досадио ми је одмор. Како је почело ово с попуштањем мјера имала сам осјећај да ћемо ускоро почети с радом, а од узбуђења задње три ноћи сам баш слабо спавала", рекла је ова радница.

У радњи "Јошо спорт", која се бави продајом и сервисом бицикала, казали су нам да су се пожељели посла те да је од отварања ујутро велика гужва и помама за бициклима.

"Досадило је народу да буде у кући, а бицикли су идеално средство да се провозају у природи и изађу из куће, а да не буду у групама. Мало је теже овако радити, али народ је већ навикао на ове нове препоруке дистанце и ношења маски и рукавица", поручили су у овој радњи.

У једној фотокопирници су нам рекли да су од јуче почели с радом и да су већ велике гужве, али се придржавају свих препоручених мјера.

"Задовољни смо што смо почели с радом јер је досадила пауза, а и пожељели смо се посла. Већ су гужве, али се људи придржавају и чекају да дођу на ред и коректни су", истакли су у овој фотокопирници.

Брано Ðузеловић, радник у Трговачко-занатској радњи "Мобил шоп" из Требиња, није крио одушевљење што је радња поново почела да ради, а каже да је прва муштерија дошла још у јутарњим сатима и да је био пензионер.

"Некако нас је управо та чињеница обрадовала, јер смо постали свјеснији колико смо потребни људима, чак и оним старијим", каже Ђузеловић и додаје да се отварањем занатских радњи у граду већ осјети више живота. Каже да су их муштерије одмах почеле посјећивати и већ раде на поправкама телефона, што све поново враћа у стари живот, макар он био и с рукавицама, маскама, визирима и свим потребним реквизитима.

"Не пада ми тешко ни чињеница што се морају поштовати све прописане мјере, јер ја могу поправљати телефоне у рукавицама, само да се ради", наводи Брано.

И хемијска чистионица у власништву Миша Ðорђевића је одмах имала прве муштерије.

"Почели смо радити након дужег времена, па нема баш неке навале, али је важно да је кренуло и да се живот враћа у нормалу. Већ ујутро су дошле неке муштерије којим је одраније остала одјећа коју нису подигли, али се надамо да ће, с обзиром на то да је сада прелаз годишњих доба, кренути и нова чишћења старе, зимске одјеће", каже Ðорђевић.

Занатлије у Требињу се слажу у једном - нека се ради и под пуном ратном спремом - важно је да се ради, да се људи врате својим пословима и старим навикама, јер то подразумијева и нормалан живот.

Своја врата након мјесец и по данас су у Добоју отвориле златаре, сајџинице, фотографске радње, обућари, али већина њих само да би очистили своје радње и изложили робу, а муштерије су се само у пролазу распитивале.

"С обзиром на то да слиједе нерадни дани за првомајске празнике, неки нису одмах отворили муштеријама своје радње, него ће тек од понедјељка, а до тада ће искористити прилику да их очисте и припреме робу", рекли су нам у једној златарској радњи у којој смо раднице затекли док с маскама на лицу и у рукавицама чисте простор.

Сајџија Миленко Маричић каже да има сталне муштерије и не страхује за свој посао.

"Ви сте први ушли у радњу. Ја сада слажем, добро ми је дошло да очистим и алат припремим. Посла ће увијек код мене бити, неком треба каиш, неком батерија, сузити или продужити, неке тако ситне услуге... Не може се сат купити па бацити и купити нови", казао је Маричић.

​Независне новине