Игор Црнадак: Вријеме је да се укине ванредно стање у Републици Српској :: Semberija INFO ::

 

Игор Црнадак: Вријеме је да се укине ванредно стање у Републици Српској


„Вријеме је да се укине ванредно стање у Републици Српској и да се што прије сазове сједница Народне скупштине Републике Српске. У региону имамо следећу ситуацију: Народна скупштина Србије засиједа прекосутра, хрватски Сабор је радио цијеле прошле седмице, Парламент Федерације такође ради – очигледно је да  више нема ниједног разлога да НСРС буде ван функције“, рекао је потпредсједник ПДП-а и народни посланик Игор Црнадак.
 
Он каже да на првој сједници НСРС, након укидања ванредног стања посланике, у складу са Уставом, очекује расправа о уредбама са законском снагом.
 
„Нажалост, то ће бити нови шамар најважнијој институцији Републике Српске, Народној скупштини, јер ће посланици коалиције предвођене СНСД-ом морати подржати Уредбу о забрани изазивања и ширења панике, а онда одмах послије неколико минута подржати и њено повлачење, јер је ова Уредба била на снази само седам дана“, додаје Црнадак.
 
Он каже да, поред расправе о одлукама предсједнице РС током ванредног стања, главна тема рада Народне скупштине треба да буде подршка народу и привреди у санирању посљедица короне.
 
„Влада Републике Српске се очигледно није снашла, што потврђује и јучерашње саопштење Привредне коморе да су привредни субјекти збуњени и да не знају тачно ко ће, како и када остварити права у складу са најављеним мјерама. Зато Влада РС треба да поједностави процедуре и изврши уплате обећаних средстава за нето плате и за доприносе свим субјектима који су били затворени одлукама власти. Влада РС располаже тачним информацијама о привредним субјектима који су били затворени, има тачне информације о запосленим и треба да реагује одмах по тим списковима, а не да одуговалачи и намјерно компликује реализацију ове помоћи“, каже Црнадак.
 
Он подсјећа да је српски члан Предсједништва БиХ, г. Додик, током расправе о одлуци Уставног суда о пољопривредном земљишту РС говорио о могућности повлачења свих представника Републике Српске из заједничких институција.
 
„Тада је Додик нагласио да Република Српска има спреман фонд од 100 милиона КМ из којег ће се исплаћивати плате онима који напусте своја радна мјеста у институцијама БиХ, како не би остали без примања. Очигледно да је овај новац данас потребнији за тешку економску ситуацију у којој се налази  Република Српска и зато Влада РС треба ова средства хитно активирати и ставити у функцију спашавања привреде Републике Српске“, истиче.
 
Као народни посланик Црнадак такође позива власти у Републици Српској да саопште коначан распоред деблокирања живота у Републици Српској, односно да прецизно саопште када ће ко поново почети радити.
 
„Од сусједа па до Аустрије и других европских земаља и са овим  питањем Република Српска касни. Најлакше је било све позатварати, људе закључати у куће... сада је вријеме да се покаже која је власт способна да свој народ изведе из кризе коју је донијела корона. За сада власт у Републици Српској не показује да то може“, закључује Црнадак.
 
Бањалука, 26.04.2020.
Информативна служба ПДП-а