СВЈЕТСКА БАНКА ОДОБРИЛА БИХ 66 МИЛИОНА КМ :: Semberija INFO ::

 

СВЈЕТСКА БАНКА ОДОБРИЛА БИХ 66 МИЛИОНА КМ


Foto: venturesafrika.com
Свјетска банка одобрила је 66 милиона КМ помоћи БиХ за превенцију, откривање и одговор на епидемију вируса корона, саопштено је из Канцеларије Свјетске банке у БиХ.

Ово финансирање обухвата низ интервенција у јачању јавних здравствених услуга, те заштити живота и укупне егзистенције грађана БиХ, наведено је у саопштењу.

Шеф Канцеларије Емануел Салинас рекао је да је Свјетска банка успјела да припреми овај почетни пакет као помоћ за превенцију, откривање и одговор на пандемију и пружање социјалне помоћи најугроженијим групама.

- Свјетска банка је уз народ БиХ током ове незапамћене кризе - рекао је Салинас.

У саопштењу се наводи да ће надлежни органи у БиХ моћи да повећају изолационе капацитете у болницама, добију нове кревете за интензивну његу с респираторима, успоставе нове намјенске лабораторије за тестирање и набаве осталу медицинску опрему и материјал.

Из Свјетске банке истичу да ће око 48.000 људи који су највише погођени кризом узрокованом епидемијом вируса корона добити социјалну помоћ у виду новчане накнаде.

- Канцеларија Свјетске банке у БиХ ради на прилагођавају постојећих операција и финансирања, нарочито у здравственом сектору, како би помогла властима да пруже одговор на проблеме узроковане епидемијом. То укључује и пружање савјета о изгледним економским утицајима текуће кризе - наглашава се у саопштењу.