Свјетски дан књиге: Књига је сан који можеш да држиш у руци :: Semberija INFO ::

 

Свјетски дан књиге: Књига је сан који можеш да држиш у руци


Најљепша библиотека на свијету смјештена је у Прагу и носи назив Clementinum
Данас је Свјетски дан књиге и ауторских права, а енглески писац научнофантастичних и епскофантастичних  дјела, те сценарист стрипова Нил Гејман каже: ,,Књига је сан који можеш да држиш у руци“.

Свјетски дан књиге и ауторских права обиљежава се 23. априла сваке године као симболичан датум у свјетској књижевности јер су тог дана 1616. године умрли Мигуел де Сервантес (према грегоријанском календару) и Вилиам Шекспир (према јулијанском календару), а идеја  о обиљежавању Дана књиге наслања се на каталонски обичај даривања књига и ружа на дан Светог Јурија.

Наиме, Свети Јурије, познат по побједи над моћним змајем, заштитник је Каталоније, а на Јурјево, у Каталонији је обичај да мушкарци женама поклањају руже, а жене мушкарцима књиге.

УН-ова организација за образовање, науку и културу УНЕСКО (UNESCO) обиљежава Свјетски дан књиге и ауторских права уз помоћ бројних издавача, књижара, учитеља и стручњака за комуникације. УНЕСКО жели свакога, а посебно младе, потакнути на читање, те промовисати издаваштво и заштиту интелектуалног власништва путем заштите ауторских права.

Залажући се за књиге и ауторска права, УНЕСКО се залаже за креативност, разноликост и једнак приступ знању, од мреже креативни градови књижевности до промовисања писмености и мобилног учења и унапређења отвореног приступа научним сазнањима и образовним ресурсима.

Одлука о обиљежавању Свјетског дана књиге и ауторских права донијета је на Општој конференцији УНЕСКО-а одржаној у Паризу 1995. године.

УНЕСКО је ове године упутио позив читаоцима широм свијета да дијеле цитате, пјесме и поруке које симболишу снагу књиге и подстичу читање. Указују на моћ књиге у вријеме када је већина свијета због пандемије корона вируса у изолацији и поручују да је читање сада важније него икада. Читање јача везе међу људима, проширује наше хоризонте, стимулишући наш ум и креативност.

Семберија инфо - М. Решидовић