Влада Републике Српске: Школска 2019/2020. година трајаће до половине јуна, :: Semberija INFO ::

 

Влада Републике Српске: Школска 2019/2020. година трајаће до половине јуна,


Влада Републике Српске на данашњој, 67. сједници усвојила је упутства о праћењу, вредновању и оцјењивању ученика приликом извођења наставе на даљину у основном и средњем образовању, које је предложило Министарство просвјете и културе на основу донесених уредби, Уредбе о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању те Уредбе о измјени и допунама Закона о средњем образовању и васпитању, потврдила је министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

Она је нагласила да ће школска 2019/2020. година трајати до половине јуна, у складу са утврђеним школским календарима за основне и средње школе за ову школску годину, те да ће ученици бити оцијењени на основу резултата из првог полугодишта, и дијелом другог полугодишта, те оних које остварују током реализације наставе на даљину.

„С обзиром да су сви ученици оцијењени у првом полугодишту, а многи су добили оцјену и у другом полугодишту, нема разлога да се не утврди и крајња оцјена“, рекла министарка Тривић.

Она је појаснила да ће ученици током извођења наставе на даљину такође бити оцјењивани, а том приликом примарно вреднована њихова ангажованост у комуникацији са наставницима и интерактивност код извршавања домаћих задатака.

„Праћење постигнућа ученика, вредновање и оцјењивање може бити реализовано путем провјера знања у усменој или писаној форми, путем есеја, презентација, истраживачких задатака или других начина писаних провјера знања које осмисли наставник“, појаснила је министарка Тривић те позвала ученике да буду активни, ажурни, и да на тај начин себи обезбиједе што бољу оцјену.

Она је напоменула да ће ученици бити оцјењивани на описани начин, али и да ће ученицима који евентулано не би били задовољни овим видом вредновања или оцјеном, бити омогућено полагање разредног испита пред комисијом.

Скренула је пажњу на упутствима дефинисане фазе у раду наставника код праћења и вредновања рада ученика.

„Од почетка извођења наставе на даљину у основним и средњим школама, сви наставниици воде евиденције, портфолио сваког ученика, на тај начин пратећи рад сваког ученика понаособ, а у складу са задацима које је диктирала настава на даљину“, рекла је министарка Тривић.

Примарним оцијенивши здравље свих ученика и запослених у школама, она је је још једном истакла успјех и важност организоване наставе на даљину, односно онлајн наставе.

„Нове технологије су омогућиле да примјењујемо онлајн наставу, односно извођење наставе на даљину, а што су поздравили и ученици и наставници. Вјерујем да ћемо овом комбинацијом, традиционалног начина извођења наставе и примјеном новог вида значајно унаприједити наш наставни процес већ са почетком наредне школске године, за коју се надам да ће почети несметано и на вријеме“, истакла је министарка Тривић.

Захваливши свима који су били укључени у организацију новог вида извођења наставе, она је свим наставницима и ученицима пожељела сваки успјех у наставку рада до завршетка школске 2019/2020. године. 

Упутства о праћењу, вредновању и оцјењивању ученика приликом извођења наставе на даљину у основном и средњем образовању доступна су на порталу Владе Републике /www.vladars.net/, на страници Министарства просвјете и културе Републике Српске.