Предсједништво Партије демократског прогреса одржало је данас телефонску сједницу током које је разматрана актуелна ситуација у Републици Српској и БиХ. :: Semberija INFO ::

 

Предсједништво Партије демократског прогреса одржало је данас телефонску сједницу током које је разматрана актуелна ситуација у Републици Српској и БиХ.


Предсједништво ПДП-а се захваљује свим здравственим радницима у Републици Српској који су у протеклих мјесец дана својим ангажманом дали немјерљив допринос заштити здравља грађана Републике Српске у борби против епидемије корона-вируса. ПДП сматра да је неопходно да се након завршетка ове епидемије значајно повећају плате у здравству, као и да се боље опреме здравствене институције како би овај сектор могао успјешно да се носи са изазовима у будућности.
 
Предсједништво ПДП-а позива Владу Републике Српске да промијени своју Одлуку о одређивању приоритетних пројеката из програма јавних инвестиција Републике Српске за финансирање из буџета у 2020. години и одложи куповине одређених пословних простора, док подршка здравственим установама треба да остане приоритет. Приоритет Владе треба да буде и подршка привреди, а не непродуктивна потрошња која може сачекати и нека боља времена.
 
ПДП позива Владу и предсједницу Републике Српске да хитно измијене Уредбу са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед корона-вируса, и то на начин да се запосленима код пословних субјеката којима је забрањен рад исплати износ најниже плате не само за април мјесец, него и за сразмјеран дио мјесеца марта у којем је био забрањен рад. Свјесни нужности рада привреде, позивамо Владу да припреми оквирни календар смањења рестрикција за привреду и грађане, јер је јасно да ће цијели свијет још мјесецима морати да живи са корона-вирусом. У том смислу, потребно је припремити и припреми озбиљне здравствено-санитарне протоколе по којима ће, под пријетњом кривично-правне одговорности, морати поступати пословни субјекти и грађани у тим условима. 
 
Предсједништво ПДП-а тражи од Владе Републике Српске и Предсједнице Републике Српске да покажу далеко већи степен озбиљности и међусобне координације приликом доношења мјера за вријеме ванредног стања. Некоорединисаност појединих одлука и уредби, попут оних о о забрани изазивања панике и нереда за вријеме ванредне ситуације, односно стања, уносе додатну конфузију код грађана.
 
Предсједништво ПДП-а посебно тражи од Владе и предсједнице Републике Српске да сачувају и свој и дигнитет саме Републике Српске и што прије зауставе самовољу српског члана Предсједништва Босне и Херцеговине. Недопустиво је да српски члан Предсједништва БиХ узурпира уставне надлежности за вријеме кризе изазване епидемијом, да преузима послове Владе, предсједнице и Народне скупштине Републике Српске, да најављује одлуке органа и институција Републике Српске, иако за њихово доношење није надлежан. Српски члан Предсједништва БиХ није епидемиолог нити је здравствени стручњак другог профила, те својим понашањем не само да грубо повријеђује уставну позицију Републике Српске него доводи потенцијално у опасност и здравље становништва. Да би се ово грубо дерогирање уставне позиције Српске што прије зауставило, Предсједништво ПДП-а тражи од Владе и предсједнице да одмах зауставе српског члана Предсједништва БиХ у његовим атацима на уставни поредак и уставне надлежности институција Републике Српске.
 
Предсједништво ПДП-а позива још једном грађане да се придржавају упутстава здравствених стручњака како би ова епидемија прошла што прије и што безболније. Такође, инсистирамо да се здравствене препоруке и рестриктивне мјере ограничења кретања једнако примјењују на све грађане. Лицемјерно је тражити од грађана Републике Српске да се понашају на један начин, а истовремено омогућити највишим функционерима у Српској и члановима њихових породица сасвим другачије понашање.
 
Информативна служба ПДП-а