ЈЕЛЕНА ТРИВИЋ: ДА ЛИ ГРАД БАЊА ЛУКА БРИНЕ О РАДНИЦИМА, ПРЕДУЗЕТНИЦИМА И ПРИВРЕДНИМ ДРУШТВИМА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА? :: Semberija INFO ::

 

ЈЕЛЕНА ТРИВИЋ: ДА ЛИ ГРАД БАЊА ЛУКА БРИНЕ О РАДНИЦИМА, ПРЕДУЗЕТНИЦИМА И ПРИВРЕДНИМ ДРУШТВИМА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА?


Народни посланик и потпредсједница ПДП-а, Јелена Тривић, пита да ли Град Бања Лука брине о радницима, предузетницима и привредним друштвима на територији града или су ту бригу оставили искључиво републичким властима?
 
С обзиром да немамо најаву сигурне исплате минималне плате радницима који су потпуно обуставили свој рад у износу од 520 КМ, а што су требале обезбиједити републичке власти, Тривићева каже да је у Бањалуци потребно донијети додатне мјере:
 
„Град Бања Лука мора под хитно донијети ребаланс буџета, те након тога формирати посебну линију средстава за помоћ угроженим привредницима и становништву. Пакет мјера које је донио град су недовољне и више су декларативног карактера без конкретне помоћи која се огледа у финансисјким средствима. Стога суштинска препорука градоначелнику и градским властима јесте да у постојећем буџету, који је на појединим ставкама и више него издашан, изнађу финансијска средства како би конкретно помогли оним привредним субјектима јер помоћ са републичког нивоа постаје неизвјесна“, каже Тривићева.
 
Она додаје да је суштина је да градови попут Бања Луке морају имати властиту финансијску линију кроз коју ће помоћи привредницима на територији Града и становништву.
 
„На примјер, у ребалансу, Град се мора одрећи свих нерационалних трошкова које црпе буџет, а не доприносе развоју. Овдје прије свега мислим на ставку која се односи на стручне услуге коју треба преполовити и са 3,4 милиона свести на 1,7 милиона. Даље, на ставци Расходизауслугеодржавањајавнихповршина и заштитеживотнесредине на коју се годишње троши преко 10 милиона КМ потребно је пронаћи бољег и јефтинијег извођача за ове намјене те ребалансом планиарати максимално 7 милиона за услуге одржавања јавних површинаи тако уштедити 3 милиона КМ“, предлаже Тривићева.
 
Додаје да код ставке остали некласификовани расходи, сва средства у износу 3,1 милион треба усмјерити у помоћ привредницима који су потпуно обуставили свој рад.
 
„Сљедеће, с обзиром да се за плате у градској администрацији издваја скоро 40 милиона КМ, те да чине скоро 30% издвајања из буџета Града, а да ниво просјечне плате у Градској управи далеко премашује републички и градски ниво захваљујући прије свега високим платама градских функционера, сматрамо да терет кризе морају понијети и запослени у Градској управи и то кроз смањење плата. Град ће свакако морати предузети активност смањења плата, а наша препорука је да се плате испод 1.300 КМ не дирају, а да смањење плата иде по платним разредима, за оне са најавишим платама и највише смањење од 20%, за средњи ниво плата 10% и за нижи средњи ниво 7%. Процјена је да се на овај начин може уштедитиоко 4 милиона КМ“, додаје Тривићева.
 
Она каже да, осим ребалнса, Град мора у трогодишњем периоду ставити мораторијум на запошљавање у Градску управу, мораторијум на набавку аутомобила и остале непродуктивне опреме, те накнаде за чланство у разним управним одборима трајно преусмјерити кроз финансијску помоћ привреди и становништву.
 
„Свјесна чињенице да ће ребаланс морати да се ради и због самог пада прихода Града, прије свега због пада индиректних пореза, за који се још не зна колики ће бити, ипак сматрам да са ових ставки може да започне 'пуњење' градске развојне линије за помоћ привреди и становништву. Праћење утрошка средстава мора да буде омогућено одборницима опозиције, као и сваком грађанину који за тим искаже захтјев како би се обезбиједило транспарентно трошење помоћи и сам кредибилитет Града“, закључује Тривићева