СДС: Влада да хитно помогне привредницима :: Semberija INFO ::

 

СДС: Влада да хитно помогне привредницима


Влада Републике Српске треба хитно да донесе уредбу којом ће прописати списак есенцијалних роба и материјала неопходних привреди за несметано снадбијевање тржишта елементарним намирницама за грађане, којом ће свим привредницима гарантовати надокнаду трошкова за производњу након што криза око корона вируса прође.
 
Ова уредба треба да буде допуна уредби о забрани повећања цијена јер је то једини начин да наши привредници успију да прегурају ову кризу с обзиром на оскудицу репроматеријала која је завладала затварањем граница.
 
Влада Републике Српске није водила рачуна и ограничила цијене сировина или сама обезбиједила те сировине по цијенама које су важиле до 05.03.2020 године и тако су довели у безизлазну ситуацију произвођаче готових производа намијењених за тржиште.
 
Ради појашњења, сировине за производњу животних намирница су већ поскупјеле и с тенденцијом даљњег поскупљења, нема их довољно на тржишту и све их је теже обезбиједити.
 
Репроматеријали за прољетну сјетву такође нису под ограничењем и за те производе имамо поуздане информације да њихове цијене расту, а и за њих је отежан улазак у земљу јер су многе земље забраниле превоз преко својих територија, а ради се о роби углавном увозног поријекла (сјеменска роба, вјештачка ђубрива, пестициди, резервни дијелови и остало).
 
Изјаву премијера Вишковића да ће Влада РС ако буде имала средстава, ако буде могла и ако процијени потребним, надокнадити губитке привредницима у нетржишним околностима сматрамо неодговорном и неозбиљном, срачунатом да краткорочно добије наклоност искључиво социјалних категорија становништва, на штету привредника и могућности њиховог опстанка на тржишту.
 
Једина права мјера према привредницима у оваквим околностима била би интервенција Владе РС кроз обезбјеђење сировина из Робних резерви РС по цијенама које су важиле до 5. марта, али пошто је ово јавно предузеће због недомаћинског пословања уништено, као једина преостала мјера сматрамо да може и да треба бити новчана компензација разлике пораста цијена сировина које привредници користе у текућем производном процесу, а која би се привредницима финансијски надокнадила из буџета Републике Српске.
 
СДС - Сектор за политику и медије