КАКВА ЈЕ СУДБИНА АУТОПУТА САРАЈЕВО – БЕОГРАД :: Semberija INFO ::

 

КАКВА ЈЕ СУДБИНА АУТОПУТА САРАЈЕВО – БЕОГРАД


Да ли ће напокон почети изградња аутопута Сарајево – Београд – Сарајево, тачније дионице која иде кроз БиХ, или ће тај пројекат и даље бити у блокади, зависиће искључиво од СНСД, који за сада не желе да открију какав ће став заузети по овом питању у Дому народа.

Након што је на прекјучерашњој сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ дата сагласност за ратификацију Споразума између Савјета министара и Владе Србије о сарадњи на реализацији Пројекта аутопута/брзе цесте Сарајево – Београд – Сарајево, потписан 13. децембра 2019. у Београду, ова тема сада треба да се нађе и на сједници Дома народа.

С обзиром на то да СНСД тамо има своја четири делегата, без њиховог гласа ниједна одлука не може да прође.
Другим ријечима, ако се делегати СНСД буду држали закључака Народне скупштине РС, који српске представнике у институцијама БиХ обавезују да не учествују у доношењу одлука, од аутопута за сада нема ништа.

На питање какав став ће заузети, односно да ли ће подржати Споразум и омогућити да дуго очекивани аутопут напокон почне да се гради, или ће тај стратешки пројекат и даље бити у блокади, делегат СНСД у Дому народа ПСБиХ Душанка Мајкић није могла дати прецизан одговор.

Она је подсјетила да су посланици СНСД и њихови коалициони партнери из Српске прекјуче напустили сједницу Представничког дома ПСБиХ када се гласало о овом споразуму, али је он прошао захваљујући гласовима других посланика из Српске, тачније СДС и ПДП.
 
– Ми смо се придржавали одлуке НСРС на сједници Представничког дома, али неки други нису. Тај споразум ће се сада наћи пред Домом народа и ако не дође до неке промјене имамо обавезу да се држимо одлука НСРС – навела је Мајкићева. На питање да ли то онда значи да ће изградња аутопута кроз БиХ и даље бити у блокади, Мајкићева је навела да не “зна шта се још може догодити до сједнице”.

– Не могу сад процијенити шта ће бити. Чека се сједница Дома народа и тек тада ћемо заузети политички став по том питању – истакла је она.

Подсјећамо, Споразумом између Савјета министара и Владе Србије уређују се основе сарадње за реализацију пројекта изградња аутопута/брзе цесте Сарајево – Београд – Сарајево, и то планирање коридора трасе и одређивање локација заједничких тачака на граници БиХ и Србије, изградња медудржавног моста преко Саве, изградња новог заједничког граничног прелаза на локацији Сремска Рача – Рача на територији Србије и изградња и реконструкцију граничног прелаза Котроман – Вардиште. У питању је један од стратешких инфраструктурних пројеката за БиХ, Српску и Србију.

Блокада

Изградња аутопута Сарајево – Београд на једној од дионица кроз Србију је већ почела. Иако је Србија обавила све припреме, Босна и Херцеговина није. Након што је одређена траса кроз БиХ, застало се с утврђивањем начина финансирања и за сада нема назнака када би надлежне институције БиХ могле обавити и тај дио посла.

​(српскаинфо.цом)