РАДМАНОВИЋ ПОРУЧУЈЕ: ОДЛУКА ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА ЈЕ УПИТНИК ЗА ДАЉЕ ФУНКЦИОНИСАЊЕ БИХ :: Semberija INFO ::

 

РАДМАНОВИЋ ПОРУЧУЈЕ: ОДЛУКА ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА ЈЕ УПИТНИК ЗА ДАЉЕ ФУНКЦИОНИСАЊЕ БИХ


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Нелегална одлука Представничког дома парламента БиХ о престанку мандата, односно избору и ступању на дужност члановима Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, на приједлог посланика СДС Драгана Мектића, потпуно ће пореметити политичку ситуацију у БиХ, јер сада практично не постоји ЦИК, наводи замјеник предсједавајућег Представничког дома Небојша Радмановић.

– Ово је много крупније него што изгледа, јер сада практично немамо ЦИК – рекао је Радмановић и истакао да је синоћња одлука Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ озбиљан упитник за даље функционисање БиХ.

Радмановић, који је и потпредсједник СНСД, изјавио је за РТРС да је овај антизаконски потез синоћ у Представничком дому направила релевантна бошњачка политичка партија са потпуно нерелеватном, малом, ситном групом представника српског народа.

Он је рекао да су ту сједницу напустили посланици СНСД и ХДЗ јер су видјели да они који су хтјели да то изгласају нису били спремни ни да воде расправу са њима и нису се обазирали када им је указивано да крше законе, раде против претходних одлука Дома и наносе штету свима.

Радмановић истиче да ће свака тужба суду ових који су смијењени бити у њихову корист.

Он је подсјетио да је Заједничка комисија за административне послове Представничког дома раније именовала три члана комисије за избор ЦИК БиХ у складу са законом.

– Ово тијело је прије три дана усвојило правилник о избору нових чланова ЦИК БиХ и донијело одлуку о расписивању конкурса, и онда се десило ово – рекао је Радмановић.

Он наглашава да би ово тијело у складу са законом морало изабрати истакнуте правне стручњаке који имају искуство у обављању изборних послова, а не маргиналце у послијеподневним часовима.

– Ови су се тога препали, јер је предвиђено да та комисија од седам чланова бодује људе и изабере најбоље без страначке припадности – каже Радмановић.

Он наглашава да морају бити пронађена рјешења, од којих је једно досљедно спровођење закључака Народне скупштине Републике Српске, али је потребно тражити и нека додатна.

– Постоје снаге унутар СДА које бирају маргиналце из реда српског народа који не поштују одлуке Народне скупштине Републике Српске, који траже фотеље и повратак, и у том пучу тачно знају шта раде – оно што не мора да иде ни у

Предсједништво БиХ, ни у Дом народа БиХ. Ти људи су и раније радили против закључака Народне скупштине Републике Српске – навео је Радмановић, додајући да ће се СНСД и даље држати закључака Народне скупштине Српске.

Коментаришући спекулације о новој скупштинској већини и могућности смјене руководства Представничког дома парламента БиХ, Радмановић је рекао да се “нова скупштинска већина већ показала код гласања о престанку рада ВСТС БиХ”.

– Та `већина` ради оно што не мора да иде на Предсједништво БиХ и Дом народа БиХ и од почетка има `плакање` одређеног броја маргиналаца – зашто они нису у колегијуму Представничког дома. Мислим да је наредни потез који ће покушати то да ме смијене – каже Радмановић.

Он је напоменуо да људи који се баве оваквим стварима нису достојни гласова из Републике Српске, јер су ово директни удари на Српску и грађане који их бирају.

Радмановић је додао да криза у БиХ траје још од избора прије пет година због става СДА да другим народима бира људе када је ријеч о хрватском, те српском члану Предсједништва БиХ у претходном мандату.

– Када овај пут то нису могли, јер је Милорад Додик добио огроман број гласова, онда су покушали да они бирају неке своје Србе – рекао је Радмановић.

Он је истакао да СДА блокира све у БиХ, јер имају највећи број посланика у оба дома Парламентарне скупштине БиХ и Федерације БиХ (ФБиХ), а не политичке странке из Републике Српске.

– Нема Владе ФБиХ, нема изабраног предсједника и потпредсједника ФБиХ, Мостар не функционише 12 година – подсјетио је Радмановић.

Он је истакао да у Републици Српској, за разлику од ФБиХ, све функционише – правовремено је према европским стандардима усвојена Економска политика и буџет, а Влада Српске функционише.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је синоћ, на приједлог посланика СДС Драгана Мектића, одлуку о престанку мандата, односно избору и ступању на дужност члановима ЦИК БиХ.

За нове чланове ЦИК изабрани су Вања Бјелица Прутина и Јован Калаба, умјесто Бранка Петрића и Новака Божичковића.

(српскаинфо.цом)