Регулаторна агенција за комуникације БиХ: Одговорно и тачно извјештавати о пандемији :: Semberija INFO ::

 

Регулаторна агенција за комуникације БиХ: Одговорно и тачно извјештавати о пандемији


Регулаторна агенција за комуникације БиХ (РАК БиХ) апелује на пружаоце медијских услуга да извјештавају одговорно, тачно и опрезно о актуелној пандемији вируса корона.

- Свјетска здравствена организација је извјештавање о вирусу корона означила као „масовну инфодемију“, односно стање у којем медији пласирају опречне информације, као и дезинформације, што може да проузрокује стварање панике међу грађанима“, саопштено је из РАК-а.

С тим у вези, Агенција апелује на медије да приликом извјештавања о овој теми приступе професионално, позивајући се на вјеродостојне изворе и протоколе надлежних органа, на начин да се информације објављују без сензационализма и ширења дезинформација које би могле утицати на ширење страха, панике и узнемирености шире јавности. Поред тога, РАК подсјећа на одредбу која прописује да је сваки пружалац медијских услуга обавезан, на захтјев надлежног органа, без накнаде објавити прогласе и службена саопштења у ситуацијама које могу представљати ризик по здравље и животе грађана, безбједност земље, те јавни ред и мир.

Семберија инфо - О. Стјепановић