ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ПОЗИТИВНО ОЦИЈЕНИЛА НАПРЕДАК СЈЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ И АЛБАНИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ПОЗИТИВНО ОЦИЈЕНИЛА НАПРЕДАК СЈЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ И АЛБАНИЈЕ


Европска комисија позитивно је оцијенила напредак Сјеверне Македоније и Албаније у реформском процесу, те је за обје земље поновила препоруку за отварање приступних преговора са Европском унијом.
 
 
У документу стоји да су Сјеверна Македонија и Албанија појачале напоре и показале даље опипљиве и одрживе резултате у кључним областима.

“Сходно томе, основе препоруке Комисије за отварање преговора о приступању са Сјеверном Македонијом и Албанијом, и даље важе”, стоји у документу Европске комисије.


Оваквом констатацијом Европске комисије, и у комбинацији са новом усвојеном методологијом у приступним преговорима, отклоњене су све препреке за сагласност земаља чланица у процесу отварања приступних преговора са Скопљем и Тираном.

Француски предсједник Емануел Макрон, који је на самиту у октобру 2019. године блокирао позитивну одлуку, изјавио је недавно да ће уклонити вето, уколико резултати извјештаја Европске комисије о Сјеверној Македонији и Албанији буду позитивни.

"Извјештај чекамо у марту, те зависно од тога да ли су резултати позитивни, и ако се успостави повјерење, онда бисмо требали бити у могуćности да отворимо преговоре", изјавио је Макрон на Минхенској конференцији о безбједности.

У извјештају Европске комисије се истиче да је Сјеверна Македонија показала опипљиве резултате у сталном провођењу реформи везаних за Европску унију и на добросусједским односима.

“Што се тиче реформи, земља се посебно фокусирала на области које су идентификоване у закључцима Вијећа Европске уније, а које обухватају правосудне реформе и проактивне истраге, кривично гоњење и правомоćне пресуде у случајевима корупције и организованог криминала, укључујуćи и оних на високом нивоу”, стоји у закључцима извјештаја.

У посебном извјештају о Албанији  истиче се да је земља показала конкретне резултате у континуираном провођењу реформи везаних за Европску унију.

“Нарочито у погледу области идентификованих у Закључцима Вијећа Европске уније дошло је до напретка на сљедеćи начин: даље унапређење процеса поновне процјене судија и тужилаца, посебно попуњавање свих приоритетних досијеа”, стоји у документу.

Након што је Комисија у мају 2019. године дала даљње позитивне препоруке, Вијеће је одгодило одлуку прво до јуна, а затим до октобра 2019. године.  Ни у октобру Европска унија није успјела да се усагласи и одобри отварање приступних преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом, без обзира на безусловну препоруку Европске комисије која је сматрала да су обје земље испуниле све неопходне услове.

Француска, која је блокирала одлуку, условила је отварање овог процеса измјеном у приступу у преговорима о чланству.

Почетком фебруара Европска комисија је представила методологију којом се мијења начин преговарања о приступу а која ће се примјењивати на земље које ће тек почети процес преговарања.

Посебан извјештај Европске комисије за Сјеверну Македонију и Албанију је израђен управо да би послужио земљама чланицама Европске уније, да се увјере да ли су обје земље наставиле са напорима у реформском процесу.

Сјеверна Македонија чека на отварање преговора од 2009. године, а Албанија од 2018.

У свјетлу овог извјештаја, вјероватна позитивна одлука ће бити донијета на самиту који ће се одржати 27. и 28. марта у Бриселу.
 
портал Семберија инфо (М. Решидовић)