СКЕНЕРИ НА ИЗБОРИМА ТЕК ЗА ДВИЈЕ ГОДИНЕ? :: Semberija INFO ::

 

СКЕНЕРИ НА ИЗБОРИМА ТЕК ЗА ДВИЈЕ ГОДИНЕ?


Foto: N.N. | Skeneri na izborima tek za dvije godine?
Грађани БиХ ће на локалне изборе у октобру ове године, по свему судећи, изаћи по важећем Изборном закону, без скенера и других метода и опреме с циљем јачања кредибилитета у поштовање изборне воље.

Посљедња шанса да се за октобарске изборе изврше потребне измјене је сљедећи мјесец, с обзиром на то да се у мају локални избори морају расписати, након чега је и теоретски немогуће мијењати правила гласања.

Подсјећања ради, изборни систем у БиХ су и Европска комисија и Организација за европску безбједност и сарадњу оцијенили неадекватним, због чега су прије неколико мјесеци у просторијама Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ представили акциони план и стратегију побољшања изборног процеса, која укључује опрему и увођење нових техологија у изборни процес.

Вехид Шехић, предсједник Форума грађана Тузла и бивши директор ЦИК БиХ, каже да је у овом тренутку приоритет имплементирати одлуку Уставног суда БиХ у Мостару, како би грађани тог града у октобру могли бирати своју локалну власт.

Што се тиче препорука ЕУ, Шехић каже да се неке мјере, попут скенирања гласачких листића и слања на контролне локације електронским путем, могу имплементирати веома једноставно у постојећи Изборни закон.

"Ако бисмо хтјели увести скенере, било би потребно само у Изборни закон унијети формулацију да се гласови броје ручно и путем скенера, и то би било довољно да се онда кроз проведбене акте дефинише како то спровести у пракси", каже Шехић за "Независне".

Он оцјењује да се то ипак неће десити јер постојеће политичке елите немају интерес да се изборни процес учини транспарентним.

Максида Пирић, портпарол ЦИК БиХ, каже да та агенција нема ништа против увођења нових технологија, али под условом да се ради о системском рјешењу које ће важити за цијелу БиХ.

Нагласила је да се с тим у вези спроводи пројекат вриједности 300.000 марака с Делегацијом ЕУ, а да ће у оквиру њега бити урађена стратегија за побољшање интегритета, транспарентности и ефикасности у изборном процесу и акциони план за имплементацију стратегије.

"Планирано је да се у јуну ове године спроведе пилот пројекат тзв. фингираних избора уз кориштење нових технологија, а који ће спровести 'Индра Солуционес Тецнологицас де лаинформацион СЛ', шпанска компанија са 40-годишњим искуством у пружању технолошких рјешења и професионалних услуга за управљање изборним процесима у 40 земаља", рекла је она.

Међутим, с обзиром на то да се избори расписују у мају, а пројекат спроводи у јуну, из овог се може закључити да ће нове методе бити примијењене најраније на изборима 2022. године.

 На наше питање да ли је могуће те методе примијенити на изборима 2020, одговорено нам је да ће то зависити од резултата пилот пројекта.

Пирићева, такође, напомиње да је осим законодавног оквира, потребно обезбједити и финансијска средства, као и осигурати обучену кадровску и другу инфраструктуру.

"Потребно је системско рјешење идентично за све изборне јединице у БиХ, а прије свега провјерено и тестирано знатно прије употребе у реалним условима", рекла је она.

У Мисији ОЕБС-а у Сарајеву кажу да спроводе неколико активности с ЦИК БиХ, Канцеларијом за демократске институције и људска права и другим актерима како би се побољшао изборни процес у БиХ.

"Нажалост, предуго се чека на реформу изборног процеса. Ниво повјерења грађана у изборе је веома низак и потребна су хитна побољшања како би се ојачао интегритет и сигурност изборног процеса. Мисија ОЕБС-а у БиХ континуирано улаже напоре како би се овај реформски процес убрзао, у складу с извјештајима и препорукама ОДИХР-а", нагласили су они.

(независне.цом)