Путин на састанку прво изразио саучешће Ердогану :: Semberija INFO ::

 

Путин на састанку прво изразио саучешће Ердогану


МОСКВА - Изјавом саучешћа поводом недавне погибије турских војника у сиријској провинцији Идлиб, руски предсједник Владимир Путин почео је сусрет са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом о постизању примирја у Сирији.


Путин је на почетку састанка у Москви оцијенио да је ситуација у Идлибу постала толико напета да захтијева њихове директне разговоре, преноси Ројтерс.

Ердоган је изразио наду да ће одлуке које буду донијете на данашњем састанку олакшати ситуацију на сјеверозападу Сирије, гдје су конфликти протеклих недјеља ескалирали.

Говорећи пред почетак сусрета, Ердоган је истакао да су односи између Турска и Русије у успону и да му је циљ да ојача те везе.

Конфликт у региону Идлиб, због којег се скоро милион људи иселило, интензивиран је ових дана између и савезничких побуњеника с једне стране и снага Владе Сирије подржане Москвом и Техераном с друге стране.

Прошле недјеље је 33 турских војника погинуло у ваздушним нападима снага сиријске владе, коју подржава Русија, након чега је Ердоган покренуо офанзиву "Пролећни штит".

Борба за Идлиб, који представља посљедњу велика област на сјеверозападу под контролом побуњеника, могла би да проузрокује, према оцјени Уједињених нација, највећу хуманитарну кризу од почетка деветогодишњег цивилног рата у Сирији.

Танјуг / Глас Српске