Пољопривредна производња да буде један од темеља развоја Републике Српске :: Semberija INFO ::

 

Пољопривредна производња да буде један од темеља развоја Републике Српске


Политика СДС-а се руководи потребом да се омогући пристојан живот човјека на селу и да се искористе све предности које село нуди у области ратарске, сточарске, прерађивачке дјелатности као и развоја сеоског туризма – закључак је ово Одбора за пољопривреду, водопривреду и шумарство СДС-а којим је предсједавао Лазар Миркић, предсједник одбора и познати привредник из области аграра.

„За све ово треба створити услове и обезбједити подстицајна средства која би мотивисала младог човјека да остане са својом породицом у селу и нађе се у неком бизнису из ових области. То сигурно није могуће без добре законске регулативе, подстицајних средстава, разоја инфраструктуре, садржаја из области образовања и културе“ – стоји у закључцима овог одбора Српске демократске странке.

„Сматрамо да је битно учинити све да се задржи становништво на селу, нарочито млади људи и породична домаћинства, а то се не може остварити на досадашњи начин извлачењем средстава из тих средина већ управо супротно,  да се средства улажу у те средине“.

Одбор за пољопривреду, водопривреду и шумарство СДС-а сматра да треба већ сада започети едукацију младих и образованих људи који би у својим срединама били будући носиоци привредног развоја и радили на припреми пројеката за инвестирање средстава из домаћих и међународних фондова.

„Потребно је јаче мотивисати младе људе за покретање малог породичног бизниса, заснованог на ресурсима из његовог краја стварајући нове робне брендове, са географским поријеклом“ – стоји у утврђеним закључцима.
Одбор за пољопривреду, водопривреду и шумарство СДС-а сматра да иако Република Српска доминантно располаже пољопривредним земљиштем и сточарском производњом, чињеница је да много заостајемо у односу на регион и Федерацију БиХ у прерађивачким капацитетима за производњу хране.

„Република и општине би различитим мјерама требали да подстакну удруживање малих произвођача у циљу лакшег остваривања различитих подстицаја из европских фондова, буџета Републике Српске и општина, гдје нажалост мали произвођач још није препознат“ – закључак је овога одбора.
                                                                                    
СДС - Сектор за 
политику и медије