СДС у паду, Мићић ојачао СНСД и ПДП :: Semberija INFO ::

 

СДС у паду, Мићић ојачао СНСД и ПДП


БАЊАЛУКА - Послије одлуке Предсједништва СДС-а да у потпуности одбаци споразум градоначелника Бијељине и шефа бијељинског СДС-а Миће Мићића о заједничком наступу на октобарским локалним изборима са СНСД-ом, политичка ситуација у Бијељини иде у корист најјаче владајуће странке, али и актуелних Мићићевих партнера из бијељинског ПДП-а.

Према тврдњама нашег саговорника одлично упућеног у политичку ситуацију у Семберији, Мићић је направио споразум са Милорадом Додиком зато што му је то практично гарантовало успјех у октобарској трци за градоначелника, али сада је то озбиљно доведено у питање.

- Он није био сигуран да ли ће добити подршку бијељинског ПДП-а, али и ако га ПДП подржи, то није гаранција успјеха. СНСД је одавно од СДС-а преотео примат појединачно најјаче странке у Бијељини, а пошто је СНСД у Бијељини у својеврсној офанзиви, јер су већ потписали или утаначили споразуме о заједничком наступу са социјалистима, ДНС-ом, ДЕМОС-ом и Уједињеном Српском, велико је питање да ли би с друге стране СДС и ПДП успјели да обезбиједе побједу свом кандидату - објашњава наш извор.

Он додаје да је све што се издешавало сада дало крила и ојачало преговарачку позицију бијељинског ПДП-а.

- Уз подршку СНСД-а Мићићева побједа била би практично завршена ствар, али сада је довео у питање и подршку ПДП-а. Лидер бијељинског ПДП-а Славиша Марковић се све вријеме држао по страни, а сада може само да трља руке. Она страна којој се приклони може да рачуна на побједу, прије свега ако се одлучи да окрене леђа СДС-у и направи предизборни споразум са СНСД-ом. А ако се одлучи на то, Мићић не може да му каже да га је издао, управо зато што је он прије тога потписао споразум са СНСД-ом - објашњава наш извор.

Мићо Мићић је јуче рекао да је разочаран одлуком Предсједништва СДС-а, истичући да није гласао за ту одлуку, јер политику посматра другачије и мисли да је она усмјерена ка томе да корист имају грађани. Он је новинарима у Бањалуци изјавио да ће видјети на сједници Градског одбора које ће даље кораке предузети.

- Тражићемо неко рјешење. Рекао сам да никада нећу прећи у СНСД и нисмо размишљали у том правцу када смо правили споразум. Никада није било разговора о мом преласку у СНСД, нити је то био приједлог или уцјена. Све је чисто економски и усмјерено у правцу развоја града. Мислио сам да ћу наићи на разумијевање у својој странци, да ће то ићи нормалније и лакше, али све је исполитизовано и подигнуте су тензије - нагласио је Мићић.

На питање да ли је ће изабрати договорени споразум са СНСД-ом или останак у СДС-у, Мићић је рекао да он није споран, јер је на крају политичке каријере. Он је ипак поручио да ће сигурно изаћи на изборе, наводећи да је и јуче разговарао са неким странкама.

- Још ћемо се договарати. Има и других странака који желе да подрже моју кандидатуру. Ми хоћемо само са онима који мисле добро Бијељини и они ће заједно са нама на изборе и у рјешавање инфраструктурних пројеката - поручио је Мићић.

Шеф бијељинског ПДП-а Славиша Марковић кратко је рекао да још није званично разговарао са Мићом Мићићем ни о посљедњим дешавањима, ни о предизборној сарадњи.

- Видјећемо шта ће се дешавати, јер су прво тај споразум, а сада и одлука Предсједништва СДС-а направили својеврсну пометњу - био је загонетан Марковић.

Вишковић: Нисмо преговарали

Потпредсједник СНСД-а Радован Вишковић рекао је да нико из СНСД-а никада није преговарао са предсједником Градског одбора СДС-а Бијељина Мићом Мићићем о његовом преласку у СНСД.

- Увијек је била прича да он тражи нашу подршку да буде заједнички кандидат на изборима за градоначелника Бијељине и да ће се он за двије године изротирати и препустити ту функцију некоме из СНСД-а те да се са друге стране реализује свих 12 пројеката у Семберији предвиђених споразумом који је постигао Мићић са СНСД-ом - навео је Вишковић.

Он је оцијенио да је то логичан захтјев, али и да СДС има право да на својим сједницама доноси одлуке какве сматра да треба.

Миличевићева критика

Сједницу Предсједништва СДС-а у уторак поподне, открива наш извор, обиљежила је придика коју је предсједник Главног одбора СДС-а Милан Миличевић одржао члану Предсједништва Маји Драгојевић Стојић.

- Током дискусије о споразуму Миће Мићића и СНСД-а, она је рекла “по кратком поступку”, алудирајући на то да Мићића треба санкционисати због споразума. У томе јој се обратио Миличевић и озбиљно је укорио: “Ти би да скидаш главу човјеку који је правио ову странку, а у коју си ти јуче дошла?! Миличевић јој је рекао још неке ствари, а интересантно је да нико од чланова Предсједништва није стао у њену одбрану - каже наш извор.

Глас Српске