ОДРЖАН ИНФО ДАН ЗА ДОДЈЕЛУ БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАН ИНФО ДАН ЗА ДОДЈЕЛУ БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА


Презентацију петог  јавног позива  за додјелу бесповратних средстава пословним субјектима у БиХ, који имају имају иновативне пословне идеје, производе или услуге који могу довести до смањења незапослености, повећања конкурентности и одрживог друштвено-економског развоја, организовали су Агенција за развој малих и средњих предузећа Града Бијељина и Развојна агенција Републике Српске.

-Максимални износ грант средстава доступан за старт-ап износи 10. 000 евра, а за микро, мала и средња предузећа до 250 запослених 30. 000 евра, с тим да морају обезбиједити властито учешће у износу минимално 50 посто. Грант средства обезбијеђена су кроз „Челенџ ту чејнџ“-Ц2Ц програм који имплементирају производе Развојна агенција Републике Српске и сарајевска регионална агенција СЕРДА, а финансијски подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу СИДА/Амбасада Шведске у БиХ“, рекао је Марко Какућа из Развојна агенција РС и додао да је укупна вриједност Челенџ фонда четири милиона евра.

- До сада су проведена четири јавна позива, а тренутно је у имплементаццији 110 пројеката са укупном реалокаццијом од 2,5 милиона евра, а у процесу потписивања је још 38 пројеката са укупном реалокацијом од око 800. 000 евра“, истакао је Какућа и додао да је у претходнасс четири позива на подручју бијељинске регије, подржано пет пројеката са укупном реалокацијом од 117. 000 еура. Један од потенцијалних корисника бесповратних средстава Стефан Поповић, сматра да је ово идеална шанса за покретање посла. Иако је студент права, са оцем и братом  се бави дрвопрерађивачким радовима у етно стилу.

-Због потребних средстава, за унапријеђење и проширрење дјелатности, дошао сам да се информишем о начину аплицирања, како би наше идеје заживјеле“, рекао је Поповић. Начелник Одјељења за привреду Дејан Савић истакао је да је ово начин обезбјеђивања екстерних средстава за привредну дјелатност.

-Градска управа и ресорно одјељење на овај начин настоји да помогне привредницима и предузетницима, а са циљем да им се у финансијском смислу олакша пословање“, рекао је Савић и подсјетио да тренутно на подручју града егзистира и ради око 1. 900 предузетничких радњи, а најзаступљеније дјелатности су трговина, угоститељство, саобраћај, занатство и тд. Директор Агенције за развој малих и средњих предузећа Татјана Благојевић, истакла је да су ове године планирали два пројекта из донаторских средстава.

-Аплицирали смо 20. фебруара, заједно са Развојном агенцијом Бања Лука и Републичком развојном агенциојом Златибор, која је носилац пројекта прекограничне сарадње, а резултат ћемо знати у наредних неколико мјесеци. Ријеч је о пројекту дуалног образовања у сарадњи са Техничком школом „Михајло Пупин“, а од тог пројекта очекујемо средства у износу до 50. 000 евра који ће допринијети да уведемо нове методологије рада у школи. Циљ нам је да задржимо наше младе, а да привредни субјекти добију стручан кадар. У априлу, заједно са општинама Лопаре и Угљевик, за апликанте ћемо организовати бесплатну обуку како постати предузетник кроз девет модула, од тога како да напишу бизнис план, како се маркетиншки промовисати и сл. а најбоље иновативне идеје ће се награђивати из фонда награда који ће издвојити Град Бијељина, те општине Лопаре и Угљевик“, рекла је Благојевићева. Она је изразила задовољство што клијенти све чешће долазе у Агенцију са питањима како да пкрену бизнис, те како да аплицирају за донаторска средства, а како је нагласила, у Агенцији су спремни да им максимално помогну. На презентацији која је одржана у згради Градске управе, потенцијалним апликантима, дате су основне смјернице о условима пријаве и појашњени кораци за он лајн пријаву.