КО ЈЕ ЗА НЕЗАВИСНО КОСОВО, А КО ЈЕ ПОВУКАО ПРИЗНАЊЕ :: Semberija INFO ::

 

КО ЈЕ ЗА НЕЗАВИСНО КОСОВО, А КО ЈЕ ПОВУКАО ПРИЗНАЊЕ


Република Сијера Леоне постала је данас 18. земља која је повукла признање Косова као независне државе. Она је тако донијела кључну превагу за Србију у борби пред Уједињеним нацијама, гдје глас сваке од 193 земље чланице – била она најмања или најмоћнија – има исти значај када се одлучује у важним тијелима као што је Унеско.

У овом моменту, косовску независност не признаје 96 земаља, 92 признају, док се пет земаља налази у флуидном ставу, односно признају, али више не гласају за Косово у УН, чиме Приштина више нема већину. Иначе, Сијера Леоне једна је од првих који су 2008. признале независност Косова.

То значи да је испуњен циљ који је Србија одредила и који је у неколико наврата помињао министар спољних послова Србије Ивица Дачић, да број држава које су признале Косово падне испод 97.

Велика борба за “отпризнавање” Косова

– Са посебним задовољством могу да покажем ноту од Министарства спољних послова у којој се наводи да Сијера Леоне повлачи признање Косова као независне државе и поштоваће резултате до којих се дође у дијалогу, уз посредовање ЕУ и УН – рекао је Дачић Тањугу.

Србија је овим забиљежила важну побједу у дугогодишној дипломатској борби између Београда и Приштине. Након што је од 2008. у тој борби у предности било Косово, наша земља је претходних неколико година у више наврата успјевала да се избори за превагу, попут оне о неулажењу Косова у Интерпол и Унеско.
 
– Наш министар иностраних послова је рекао да Косово више нема већину у Уједињеним нацијама. Када смо 2015. године успјели на једвите јаде да спријечимо улазак Косова у Унеско, била су потребна два гласа разлике па да они не уђу. Да смо тада имали ових 18 гласова који не би били за Косово, ствар би била потпуно другачија – рекао је за РТС бивши амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић.

У претходних неколико мјесеци, од посљедњег истраживања Блица на ову тему, признање Косова повукла је и микронежанска Република Науру, а било је и оних за које се мислио да су прешли у “приштински табор”.
Поред Србије која се бори за отпризнавања и Косово улаже напоре да у дипломатским круговима добије што више признања држава чланица УН.

Тако је косовски предсједник Хашим Тачи прије петнаестак дана на твитеру објавио да је обавијештен од амбасадорка Вљора Читаку обавестила да је Јамајка признала Косово као суверено и независно.
Убрзо се испоставило да је то нетачна информација, што је изазвало скандал у Приштини, због којег се довела у питање и позиција косовске представнице у Сједињеним Америчким Државама Вљоре Читаку.
Министарство спољних послова Србије добило је убрзо званичну потврду Кингстона да Јамајка није признала такозвано Косово.



Земље које су повукле признање

1.            Гана
2.            Того
3.            Унија Комора
4.            Доминика
5.            Суринам
6.            Либерија
7.            Сао Томе и Принципе
8.            Гвинеја Бисао
9.            Бурунди
10.          Папуа Нова Гвинеја
11.          Лесото
12.          Гренада
13.          Мадагаскар
14.          Соломонска Острва
15.          Палау
16.          Централноафричка Република
17.          Република Науру
18.          Сијера Леоне

Дипломатски рат Београда и Приштине ће се наставити, што је потврдио и предсједник Србије најавом да у наредних неколико дана можемо да очекујемо нова повлачења признања Косова.

(српскаинфо.цом)