Траже промјену трасе: Повратници нуде њиве за ауто-пут код Приједора :: Semberija INFO ::

 

Траже промјену трасе: Повратници нуде њиве за ауто-пут код Приједора


САРАЈЕВО - Рамиз Салкић, потпредсједник Републике Српске, данас је одржао састанак с представницима МЗ Камичани, код Приједора, на којем је разговарано о будућој траси ауто-пута кроз ту локалну заједницу, те најавио подршку у заштити њихове имовине.

"Потпуно подржавам захтјеве становника МЗ Камичани, али и захтјеве становника мјесних заједница Козарац, Кевљани, Козаруша и Трнопоље. Они не прихватају предложену трасу, која ће угрозити многобројне стамбене објекте и фарме, али нуде рјешење да се ауто-пут гради кроз поља, чиме ће бити избјегнуто рушење стамбених објеката", нагласио је Салкић и позвао представнике Министарства саобраћаја и веза РС да разговарају са становницима Камичана и других насеља да уваже њихове захтјеве.

Власти РС морају да поштују Дејтонски мировни споразум, односно Анекс 7 Дејтонског мировног споразума, с обзиром на то да се планираном трасом ауто-пута Бањалука - Приједор предвиђа рушење већег броја повратничких кућа и уништавање имовине, с чим се повратници и власници имовине не слажу те инсистирају на промјени трасе ауто-пута, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Жељко Комшић, предсједавајући Предсједништва БиХ, данас је истакао да планирана траса ауто-пута Бањалука - Приједор, у дијелу повратничког насеља Козарац, дијели ово насеље на два дијела, предвиђа рушење већег броја повратничких кућа и одузимање пољопривредног земљишта повратника, али и оних који се још нису вратили.

"На овај начин угрожава се право протјераних, избјеглица и расељених особа да се слободно врате у своје предратне домове у Козарцу, право гарантирано Анексом 7 Дејтонског мировног споразума", поручио је Комшић.

​Фена / Независне новине