ВОДЕ СРПСКЕ ПОТПИСАЛЕ СПОРАЗУМ О САРАДЊИ СА РУСКОМ ХУМАНИТАРНОМ МИСИЈОМ :: Semberija INFO ::

 

ВОДЕ СРПСКЕ ПОТПИСАЛЕ СПОРАЗУМ О САРАДЊИ СА РУСКОМ ХУМАНИТАРНОМ МИСИЈОМ


Директор ,,Вода Српске“ Бијељина Мирослав Миловановић  и генерални директор Руске хуманитарне мисије из Москве Алексеј Полковников  потписали су споразум о сарадњи у области ванредних ситуација, који ће допринијети ефикаснијем и бржем реаговању у случају елементарних непогода. Споразум је потписан трећег марта у Центру за културу у Бијељини.

- Споразум који смо потписали односи се на пословно-техничку сарадњу и сигурни смо да ће значајно допринијети нашим напорима и брзини реаговања у случају ванредних ситуација. Јачањем наших међусобних веза биће омогућено да реаговање у случају елементарних непогода  буде правовремено и брзо и у интересу наших грађана, изјавио је, након потписивања споразума, директор ,,Вода Српске“ Мирослав Миловановић изражавајући задовољство што се указала прилика за сарађују са Руском хуманитарном мисијом, организацијом која пружа помоћ у многим регионима широм свијета. 

Предмет овог споразума, како је прецизирано, односи се на учешће у спровођењу активности на спречавању и отклањању ванредних ситуација, пружање ванредне хуманитарне помоћи становништву настрадалом од елементарних непогода, реализација заједничких пројеката и програма на територији Републике Српске, обука и повећање квалификација стручњака у области спречавања и отклањања ванредних ситуација, као и извршавање других задатака који нису у супротности циљевима оснивања потписника овог споразума. 

Генерални директор Руске хуманитарне мисије Алексеј Полковников изразио је наду да ће потписивање овог споразума о сарадњи бити од користи како за грађане Бијељине тако  и Републике Српске. 

- Године 2014., када су ово подручје задеслие полаве, у Русији се помоћ за Бијељину и Републику Српску координирала у Амбасади Србије. Надамо се да таквих ситуација, попут поплаве, више неће бити,  али треба се обучавати и бити спреман за дјеловање у случају ванредних ситуација, рекао је Полковников. 

Како је наведено, разлози за потписивање овог споразума, поред братских веза руског и српског народа, су највиши ниво опремљености и оспособљености руског кадра који своја знања треба да пренесе на ,,Воде Српске“, а  са циљем што ефикасније заштите организовања одбране од поплава и од других негативних утицаја које може да проузрокује вода, као и помоћ становништву страдалом од поплава.

- Као што већ вјероватно знате, у Нишу ради руско-српски хуманитарни центар и они имају одличне образовне програме, те у том смислу и у случају поплава. Ми  у овом случају можемо да будемо катализатори између оних који треба да обучавају и оних које треба обучити, указао је Алексеј Полковников, додавши да Руска хуманитарна организација ове године обиљежава десетогодишњицу свог рада, а покренута је идејом групе пријатеља који су жељели да чине добра дјела. За 10 година нарасла је у озбиљну организацију која се одазива на молбе за помоћ угроженом становништву широм свијета.

Портал Семберија инфо - М. Решидовић
​Фото - Б. Милошевић