Одбор ратних војних инвалида Републике Српске: Нисмо задовољни статусом борачке популације :: Semberija INFO ::

 

Одбор ратних војних инвалида Републике Српске: Нисмо задовољни статусом борачке популације


Чланови Одбора ратних војних инвалида Борачке организације Републике Српске на другом радном састанку, одржаном у просторијама Градске Борачке организације Бијељина, закључили су између осталог, да је статус око 31. 000 ратних војних инвалида незадовољавајући.

Предсједник БОРС-а генерал Миломир Савчић нагласио је да ријеч о хиљадама људи који су у Републику Српску уградили дијелове тијела, и њене темеље залили крвљу.

- Многи од нас смо више пута рањавани и свакако да је ријеч о веома осјетљивој, али не и размаженој категорији грађана. Бригом и правилним односом према РВИ, треба одати дужно поштовање напорима тих људи за стварање Српске, одбрану слободе и вјековних територија. Разговарали смо како о питањима РВИ тако и осталим борачким категоријама. РВИ имају изражен степен солидарности са демобилисаним, а незапосленим борцима и спремни су да се у приоритет узме рјешавање проблема те категорије бораца, која такође тешко живи”, рекао је генерал Савчић.

Он је подсјетио да је ове године планирано обиљежавање 25 година слободе и да тим поводом планирају организовати форум посвећен миру и будућности. Генерал Савчић је нагласио да БОРС заслужује посебан статус у друштву.

Предсједник Одбора РВИ Скупштине БОРС-е Радан Остојић рекао је да је циљ састанка био да се чланови одбора информишу о актуелним дешавањима која се тичу најбројније, борачке популације друштвене заједнице.

- Нисмо задовољни односом и предузетим мјерама надлежнх институција према борачкој популацији, посебно што смо у претходном периоду предочили одређене захтјеве за побољшање материјалног положаја борачке популације. Имали смо четири захтјева према Влади РС, али нисмо успјели наћи заједничко рјешење. Једино позитивно је што су нам рекли да су нам врата увијек отворена и да преговори треба да буду настављени. Усвајањем буџета за ову годину, увидјели смо да је све остало како је  било и претходне године. До повећања средстава није дошло, јер основица је повећана само за 2,2 посто, а ми смо тражили 10 посто. Износ који и даље примамо је 65 посто од нето просјечне плате, а то значи да повећања није ни било. Најбољи примјер је борачки додатак, који је је на годишњем нивоу за борца прве категорије повећан за само осам конвертибилних марака, а то је 0, 7 КМ по мјесецу”, рекао је Остојић и додао да је Одбор обавезао чланове да наставе преговоре са надлежним институцијама и да покушају пронаћи рјешења.

- Настављамо да радимо у том правцу, у априлу ћемо имати Скупштину БОРС-е када ћемо донијети одређене одлуке”, рекао је Остојић и истакао да се на састанку разговарало и о оптужнци против генерала Савчића.

- Ми пружамо пуну подршку генералу Савчићу у његовој одбрани и у доказивању истине пред судом БиХ. Генералова борба није само његова, него свих нас који смо стварали Републику Српску. У овом циљу ћемо такође тражити одређена материјална средства од надлежних институција како би се помогло свима против који се воде тужбе, али онима који су већ осуђени, као и да се помогне њиховим породицама”, рекао је Остојић и додао да ће се водити разговори и са руководство Електро-привреде да  воде рачуна приликом проглашењу вишка радника, да ли су у питању лица која имају статус РВИ, породице погинулих бораца или демобилсаних бораца.

Семберија ИНФО - О. Стјепановић
​Фото - Б. Милошевић