Македонија на корак од НАТО-а :: Semberija INFO ::

 

Македонија на корак од НАТО-а


СКОПЉЕ - У македонском Собрању почела је свечана сједница на којој ће бити ратификован Протокол за приступање Сјеверне Македоније НАТО савезу.

Пријевремена ратификација овог протокола, на коју се одлучила македонска скупштина због предстојећег изборног процеса, имаће одложено дејство, све до ратификације у шпанском парламенту, која би, како се најављује, требало да се догоди у марту.

На свечаној сједници обратиће се предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски, предсједник парламента Талат Џафери, технички премијер Оливер Спасовски, као и координатори посланичких група.

Приступање НАТО савезу није једноставно учлањење у међународну организацију, каже предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски.

"НАТО је савез земаља који се заснива на међусобној политичкој и одбрамбеној солидарности и заједничким вриједностима", казао је Пендаровски и додао да учлањење у савез значи привилегију, али и велику одговорност.

Након гласања посланика и присутних обратиће се предсједник Парламентарне скупштине НАТО Атила Местерхази. Сједници присуствују и бивши предсједници и премијери СМ, лидери политичких странака, као и представници јавног живота, дипломатског кора и амбасадори земаља чланица НАТО-а.

Након ратификације планирана је церемонија подизања заставе НАТО-а испред Собрања.

Танјуг / Независне новине