ГОДИШЊИЦА СМРТИ ДОСТОЈЕВСКОГ :: Semberija INFO ::

 

ГОДИШЊИЦА СМРТИ ДОСТОЈЕВСКОГ


Један од највећих руских и светских књижевника Фјодор Михајлович Достојевски умро је на данашњи дан, 9. фебруара 1881. године. Бунтовник, коцкар, епилептичар, хуманиста, филозоф - све то карактерише живот овог књижевника који је дубоко улазио у људски ум. 

Достојевски је рођен у Москви 11. новембра 1821. године. Похађао је војно-инжењеријски универзитет у Санкт Петербургу те је због учествовања у раду утопијско-социјалистичког круга осуђен 1849. године на смрт. Међутим, помилован је на стратишту, те је послан у прогонство у Сибир, у којем је остао осам година. У прогонству је доживео идеолошки преображај. Иако је први период стварања тада био већ за њим, по повратку с робије објављује ,,Записе из мртвог дома“ који му доносе царску милост.

Међутим, за Достојевског тада настаје веома тежак период у ком га мучи прва супруга, болест, те коцкарски дугови. Братова смрт и преузимање бриге за његову многобројну породицу Достојевском још више отежавају ионако тежак животни период, те он бјежи од дугова и креће на путовање по Европи у потрагу за стваралачким заносом.
Године 1864. Објављује ,,Записе из подземља“ и тиме настаје заокрет у његовом стваралаштву. Тим романом Достојевски је иновирао прозу и створио типове ликова у које се могу смјестити сви протагонисти његових будућих дјела.

Дјело овог легендарног писца у 20. веку је постало неисцрпан извор за најразноврсније књижевно-теоријске естетичке, психолошке и филозофске студије и тумачења. На његов рад позивала се укупна америчка и европска књижевност.

Много је дјела која су обележила живот и рад овог изузетног писца, као што су “Злочин и казна”, “Браћа Карамазови”, “Биједни људи”, “Понижени и увријеђени”, “Записи из мртвог дома”, “Идиот” као и многа друга  кроз која ће вјечно живјети.

Семберија инфо - М. Решидовић