БАЊА ЛУКА: ДВА МЛАДИЋА УМРЛА, НАДЛЕЖНИ БЕЗ КОНКРЕТНИХ ОДГОВОРА :: Semberija INFO ::

 

БАЊА ЛУКА: ДВА МЛАДИЋА УМРЛА, НАДЛЕЖНИ БЕЗ КОНКРЕТНИХ ОДГОВОРА


Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Служба хитне медицинске помоћи Дома здравља у три дана имала је двије одвојене интервенције у којима је забиљежено тешко здравствено стање двојице младића на подручју Бањалука.

Док је двадесетпетогодишњем Ш.Б. смрт констатована неколико тренутака након доласка Хитне помоћи у кућу у бањалучком насељу Лазарево, двадесеттрогодишњи М.Б. је пронађен у аутомобилу у насељу Врбања без знакова живота. Иако је био у беживотном стању, дежурни љекари успјели су вратити пулс, али је нажалост младић преминуо 3. фебруара у Универзитетском клиничком центру Република Српска.

Узрок смрти ових младића није познат, нити је полиција званично обавијештена о овим случајевима.

Из Дома здравља Бањалука за Српскаинфо је потврђено да је Служба хитне медицинске помоћи Дома здравља Бањалука интервенисала 27. јануара  и 30. јануара ове године.

-У првом случају је  27. јануара мобилна екипа СХМП одмах изашла по позиву у девет часова у дијелу града Лазарево, те је у кући затечена мушка особа Ш.Б, 1995. годиште, без виталних знакова. Након реанимације, љекар је прогласио смрт. Смрт је наступила због акутне кардиореспираторне инсуфицијенције, али шта је узрок који је пацијента увео у то стање, утврдило би се обдукцијом – наводи се у одговору Дома здравља.
 
Додају да се други случај се десио 30. јануара у 6.40.

– Мобилна екипа СХМП одмах изашла на позив из дијела града Врбања, те је преузела пацијента, М.Б, 1997. годиште,  из приватног возила у дијелу града Ада, без виталних знакова. Одмах се приступило реанимацији која је настављена у СХМП, те је пацијент добио срчани ритам и ријетке спонтане респирације. Транспортован је у ЦУМ УКЦ РС, гдје је хоспитализован. Информисани смо да је нажалост преминуо. О узроку смрти питати УКЦ РС гдје је пацијент лијечен – навели су из Службе хитне медицинске помоћи Дома здравља Бањалука.

Трагом ових информација обратили смо се УКЦ РС гдје нису жељели детаљније коментарисати смрт младића Ш.Б. упутивши нас уједно на Дом здравља Бањалука, а за М.Б. су навели сљедеће:

-Пацијент М.Б. (1997. ) је 30. јануара примљен у Ургентни центар у 7.26 , без свијести, са малигним поремећајем срчаног ритма, те су по пријему у Ургентни центар настављене мјере напредне кардиопулмоналне реанимације и започета дијагностичка обрада. Након тога у 8.55  пацијент је примљен у Клинику интензивне медицине за нехируршке гране, а након интензивног медицинског третмана и уз све напоре љекара да му спасу живот пацијент је преминуо 3. фебруара у 18.05 – наводи се у одговору УКЦ РС.

Ниједан случај није дошао до полиције па се претпоставља да у њима нема елемената кривичног дјела.

-Поводом дописа који сте доставили на интернет адресу Полицијске управе Бањалука, обавјештавамо Вас да смо извршеним провјерама утврдили да Полицијска управа Бањалука није обавијештена о догађајима из Вашег упита – изјавила је Данијела Мучибабић, портпарол Полицијске управе Бањалука.

(српскаинфо.цом)